Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana intra in linie dreapta

Romania si Bulgaria vor agrea acest text pana la sfarsitul saptamanii viitoare.

In perioada urmatoare, tratatul trebuie avizat de Parlamentul European, semnat de reprezentantii Uniunii Europene, ai Romaniei si Bulgariei – in 25 aprilie 2005 – si apoi ratificat de catre Parlamentul European, parlamentele celor doua state candidate, dar si ale tuturor statelor membre.

Tratatul de aderare este actul legal de aderare a unui stat la Uniunea Europeana.

Tratatul de aderare, comun pentru Romania si Bulgaria, are aceeasi structura ca si pentru cele 10 state care au aderat la UE la 1 mai 2004.

Varianta in engleza a Tratatului de aderare a fost finalizata pana la sfarsitul lunii ianuarie si se lucreaza acum la traducerea acestuia in limbile comunitare, in romana si bulgara.

Autoritatile romane si Institutul European raspund de verificarea traducerii. In luna martie, va avea loc o reuniune a juristilor-lingvisti care lucreaza la aceasta traducere, pentru o ultima verificare.

Tratatul de aderare este prevazut a fi semnat in 25 aprilie 2005.

Potrivit Calendarului aderarii, pina in data de 11 februarie a.c., Romania si Bulgaria trebuie sa aprobe textele consolidate ale Tratatului, versiunea in limba engleza, iar in 22 februarie a.c, se asteapta obtinerea avizului Comisiei Europene

In perioada 21 feb