Comerciantii de articole pirotehnice, luati in vizorul Politiei. Vezi si ce amenzi risca cei care nu folosesc in mod corespunzator artificiile si petardele


Intră acum și în grupul de

Administratorul unei firme cu sediul în Dumbrăveni s-a ales cu dosar penal după ce polițiștii Serviciului Arme, explozivi, substanţe periculoase din cadrul I.P.J. Suceava au efectuat un control la depozitul de pe strada Traian Vuia din municipiul Suceava și au găsit diverse obiecte pirotehnice pentru care nu deținea autorizație.

Potrivit IPJ Suceava, marți, 9 decembrie, polițiștii au găsit 102 baterii și seturi rachete din categoriile II și III şi 3.170 bucăţi petarde categoria  II și III, în valoare de 5.900 de lei, pentru care proprietarul nu avea avize, spațiul de depozitare având autorizație doar pentru deţinerea articolelor pirotehnice din categoria I.

petarde artificii pirotehnice

În urma verificării actelor, polițiștii au constatat că bărbatul de 39 de ani s-a aprovizionat de la o firmă din Timișoara, fiind diferențe între stocul scriptic și cel faptic. Bărbatul le-a declarat oamenilor legii că a vândut din petardele pe care le avea unor persoane fizice, iar altele le-a folosit în scop personal pentru divertisment.

Polițiștii vor intensifica controalele în următoarea perioadă pentru a vedea dacă legislația în vigoare în privința utilizării şi deţinerii de materiale pirotehnice este respectată, ei amintind faptul că persoanele care produc, deţin, transferă sau comercializează articole pirotehnice precum și persoanele care folosesc obiecte pirotehnice pentru scopuri tehnice au obligaţia de a obţine autorizaţia din partea inspectoratului teritorial de muncă şi de la inspectoratul judeţean de poliţie pe raza cărora îşi desfăşoară activitatea.

Cei care nu respectă legea în vigoare și efectuează fără drept operațiuni cu articole pirotehnice pot face închisoare de la trei luni la un an. De asemenea, și cei care vând articole pirotehnice din categoriile 1 şi P1 persoanelor cu vârsta sub limita prevăzută de lege, precum şi cei care comercializează către publicul larg articole pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an.

În continuare vă prezentăm amenzile pe care le puteți lua dacă nu respectați normele impuse de lege:

  • comercializarea de către persoane fizice sau juridice neautorizate (conform prevederilor art. 8 alin. 3 din Legea  nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive  a articolelor pirotehnice din categoria I se sancţionează amendă de la 2.000 la 5.000 RON conform art. 38 lit.b din Legea nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive republicată;
  • neîndeplinirea condiţiilor legale privind inscripţionarea pe ambalajul articolelor pirotehnice, în limba română denumirea, clasa din care fac parte, instrucţiunile de folosire, termenul de garanţie, precum şi pericolele care apar la păstrarea, depozitarea, manipularea sau folosirea lor conform art. 31 din Legea 126/1995  se sanctioneaza cu amendă de la 5.000 RON la 7.500 RON art.38 lit d din Legea 126/1995 privind regimul materiilor explozive republicată;
  • folosirea articolelor pirotehnice în locurile interzise de art. 35 alin. (2) din Legea nr. 126/1995 se sanctioneaza cu  amendă de la 3.000 RON la 6.000 RON- art.38 lit. c din Legea 126/1995 privind regimul materiilor explozive republicata în cazul tulburării ordinii publice prin folosirea excesivă a obiectelor pirotehnice care provoacă zgomot se vor aplica şi prevederile art.2 pct.28 din Legea nr.61/1991 (amendă de la 200 Ron la 1000 RON);
  •  în cazul în care sunt încălcate reglementările legale în vigoare cu privire la respectarea normelor de securitate, în conformitate cu prevederile art. 11 din Legea nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive republicată, se vor lua măsuri pentru suspendarea, restrângerea sau retragerea autorizaţiei pentru activităţile de deţinere, transfer, transport, folosire ori comercializare a obiectelor pirotehnice.

Sancțiunile contravenționale cu amendă se pot aplica și persoanelor juridice, caz în care cuantumul amenzii se majorează cu 100%.


Intră acum și în grupul de