Peste 200 de persoane au participat la operatiunea de stingere a incendiului violent de la Seminarul Teologic Ortodox din Suceava


Intră acum și în grupul de

Peste două sute de persoane, din care 146 de pompieri militari, au participat la operaţiunea de stingere a incendiului izbucnit joi dimineaţă la Seminarul Teologic Ortodox „Mitropolit Dosoftei” din Suceava.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Suceava, plt.adj.Alin Găleată, pompierii militari suceveni au fost anunţaţi la ora 8:44 despre izbucnirea unui incendiu violent care a cuprins clădirea Seminarului Teologic Ortodox „Mitropolit Dosoftei”, din apropierea aşezământului monahal „Sf. Ioan cel Nou de la Suceava”.

La faţa locului s-au deplasat echipaje de la Detaşamentul de pompieri Suceava şi Grupa operativă a inspectoratului, sub conducerea inspectorului şef, generalul de brigadă Ion Burlui. Acesta a cerut suplimentarea forţelor de intervenţie, astfel încât au fost aduse echipaje şi autospeciale de la subunităţile din Fălticeni, Rădăuţi, Solca, Gura Humorului, dar şi de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al judeţului Botoşani. De asemenea, au intervenit şi voluntari de la Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă Suceava, Şcheia, Salcea şi Bosanci şi de la Serviciile Private pentru Situaţii de Urgenţă „Ambro”  şi CET Suceava.

Pompierii au fost ajutaţi de jandarmi, poliţişti, poliţişti locali, lucrători ai E-On Gaz, E-On Electrica, ACET şi „Diasil” Suceava. În total, au participat la intervenţie 213 persoane, din care 146 de militari, 17 agenţi, 23 voluntari şi 22 lucrători, cu 33 de autospeciale (22 de intervenţie).

incendiu seminar teologic (15)

 „Incendiul a fost anunţat cu întârziere, iar materialele combustibile din componenţa construcţiei, majoritatea din lemn, au favorizat propagarea cu repeziciune a focului, astfel încât au ars clădirea seminarului (compusă din săli de curs, spaţii de cazare, bucătărie, sală de mese, dar şi birourile Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor), cu o suprafaţă construită de 936 de metri pătraţi şi suprafaţa desfăşurată de 2.700 de metri pătraţi. Flăcările au mai cuprins clădirea centralei termice pe 169 de metri pătraţi şi un alt corp de clădiri în care se aflau o şcoală de muzică şi depozite de cărţi, pe o suprafaţă de 200 de metri pătraţi”, a explicat Alin Găleată.

El a mai precizat că intervenţia a fost deosebit de grea, din cauza temperaturii scăzute (între -17 şi -14 grade Celsius) care a făcut imposibilă folosirea hidranţilor din zonă, deoarece aceştia erau îngheţaţi, dar şi din cauza blocării efective a căilor de comunicaţii din zonă de autoturismele parcate, care nu au putut fi dislocate.

„Pe de altă parte, temperaturile foarte mari generate de incendiu au forţat pompierii militari să îndepărteze autospecialele până la zonele în care acestea se aflau în siguranţă, cu realizarea unei protecţii active şi suficiente a ansamblului de biserici din cadrul Mănăstirii „Sf. Ioan cel Nou de la Suceava”, a celorlalte anexe, dar şi a locuinţelor aflate în imediata vecinătate, care au fost salvate”, a arătat purtătorul de cuvânt al ISU Suceava.

Găleată a mai adăugat că din fericire, nu s-au înregistrat victime omeneşti, iar pompierii militari intervin şi la ora transmiterii acestor informaţii pentru lichidarea ultimelor focare şi îndepărtarea elementelor de construcţie afectate de flăcări.

 Cauza probabilă de izbucnire a incendiului este în curs de stabilire.

Vezi ce a lasat in urma incendiul catastrofal de la Seminarul Teologic din Suceava


Intră acum și în grupul de