ITRSV Suceava a aplicat amenzi de peste 3,2 milioane de lei pentru taierile ilegale de arbori din padurile judetului


Intră acum și în grupul de

Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare (ITRSV) Suceava a efectuat, pe parcursul anului trecut, în pădurile judeţului Suceava, 629 inspecţii de fond sau parţiale şi 749 controale de exploatare, se arată într-un raport prezentat de şeful instituţiei, ing. Daniel-Constantin Coroamă, în ultima şedinţă a Colegiului Prefectural Suceava.

Potrivit documentului citat, în cadrul controalelor efectuate de către ITRSV Suceava s-a verificat suprafața de 73.200 ha, respectiv 17% din suprafaţa pădurilor judeţului Suceava, constatându-se tăierea ilegală a 2.273 mc masă lemnoasă.

“În aceeași perioadă a anului 2013, s-a constatat prin  inspecții de fond tăierea a peste 7.100 mc masă lemnoasă”, a precizat inspectorul-şef al ITRSV Suceava.

copaci taiati

În raport se mai arată că  în ceea ce priveşte acţiunea de control a circulaţiei materialelor lemnoase şi verificarea activităţii operatorilor economici, s-a constatat o creştere cu 85% a volumului de material lemnos confiscat: 27.384 mc în 2014, faţă de 14.796 în 2013.

“Acest lucru se datorează verificărilor efectuate la marii procesatori din judeţul Suceava, cu încasarea la bugetul de stat a contravalorii prejudiciului.

Ca şi sancţiuni aplicate de instituţia noastră, în 2014 s-au aplicat 1539 contravenţii, faţă de 1296 în anul 2013. Valoarea contravenţiilor aplicate este de 3.275.250 lei în 2014 faţă de 2.346.540 lei în 2013”, a informat Daniel-Constantin Coroamă.

El a subliniat că în acest an, ITRSV Suceava se va ocupa cu prioritate de identificarea proprietarilor de pădure pentru care nu este asigurată paza și serviciile silvice, aplicând prevederile legale.

“Preluarea în pază a acestor suprafețe va garanta în mare măsură integritatea și paza pădurilor aparținând persoanelor fizice.

De asemenea, ITRSV Suceava îşi propune o intensificare a acţiunilor de control pe cuprinsul pădurii care, corelate cu adoptarea unor noi măsuri legislative, cum ar fi proiectul de înfiinţare a unui sistem de intervenţie rapidă, după modelul SMURD, să aibă ca rezultat stoparea tăierilor ilegale de arbori”, a explicat inspectorul-şef al ITRSV Suceava.


Intră acum și în grupul de