Seful Ocolului Silvic Falticeni a fost suspendat din functie

Seful Ocolului Silvic Falticeni, Constantin Nistor Barna,  a fost suspendat din functie de directorul Directiei Silvice Suceava, Sorin Ciobanu, dupa ce Judecatoria Falticeni a decis arestarea sa preventiva in cazul defrisarilor ilegale de padure de la Preutesti.

copaci taiati

 

Judecătoria Fălticeni a admis cererea procurorilor şi a dispus arestarea preventivă pentru o perioadă de 30 de zile a celor şapte învinuiţi între care şeful Ocolului Silvic Fălticeni, Constantin Nistor Barna.

Măsura nu este definitivă şi poate fi contestată la Tribunalul Suceava.

Potrivit Poliţiei Judeţene Suceava, în acest caz au fost făcute 12 percheziţii şi descinderi la mai multe locaţii din zona municipiului Fălticeni, dar şi în municipiul Suceava şi au fost puse în aplicare şapte mandate de aducere, fiind vizaţi şi funcţionari din cadrul Ocolului silvic Fălticeni şi cantoanelor silvice arondate, bănuiţi de tăiere ilegală de arbori, abuz în serviciu, infracţiuni de fals, precum şi infracţiuni asociate regimului silvic.

Totodată, au fost făcute percheziţii la două instituţii publice, precum şi asupra a 11 vehicule aparţinând suspecţilor. În urma acţiunii a fost confiscat material lemnos şi au fost ridicate înscrisuri cu valoare probatorie în cauză, iar cele şapte persoane suspecte au fost audiate.

Din cercetările făcute de poliţişti, s-a constatat că în perioada 2010 – 2014 un bărbat din comuna Preuteşti, Cirprian Cristian Cihoski, a hotărât să vândă ilegal lemnul obţinut după exploatarea fără drept a arborilor de pe o suprafaţă de circa 170 de hectare de pădure, teren pe care l-a moştenit de la mama sa adoptivă.

Suprafaţa de pădure este situată pe raza comunei Preuteşti, iar paza pădurii era asigurată în acea perioadă de doi pădurari din cadrul Ocolului Silvic Fălticeni.

Astfel, în luna septembrie 2009, fără ca proprietarul să fi făcut vreo solicitare oficială de marcare de arbori, şeful Ocolului Silvic Fălticeni a emis în mod ilegal o delegaţie de marcare, în baza căreia un tehnician silvic din cadrul Ocolului Silvic Fălticeni, împreună cu patru silvicultori au marcat  un număr de 1.121 arbori în vederea tăierii lor.

Ulterior, şeful ocolului silvic a emis şi o autorizaţie de exploatare către o societate de profil, deşi cunoştea că materialul lemnos urma să fie exploatat de cei doi pădurari din Preuteşti. De asemenea, au fost întocmite procese-verbale prin care se consemna, în fals, că anumite partide de exploatare au fost redate către o societate de exploatare de profil.

Ulterior, în luna februarie 2010, a fost aplicat acelaşi mecanism constituindu-se parcele de exploatare şi marcându-se alţi 833 de  arbori.

Prin aceeaşi metodă, în baza unor înţelegeri, prin întocmirea de acte în fals şi atribuirea fără drept a unor parcele de pădure spre exploatare, în perioada 2011 – 201 2 au fost marcaţi şi exploataţi peste 3.000 de arbori, în anul 2013, peste 1.000 de arbori, iar în anul 2014, un număr de 1.002 arbori.

Pentru exploatarea ilegală a masei lemnoase, în perioada 2009 – 2014, mecanismul infracţional a fost pus în aplicare de 16 ori, precizează sursa citată.

După exploatarea ilegală, lemnul rezultat a fost vândut de cei doi pădurari care aveau în pază pădurea şi se estimează că prin această activitate au fost vânduţi peste 2000 de metri cubi de material lemnos.

În urma audierilor de miercuri, cei şapte suspecţi au fost reţinuţi, iar Judecătoria Fălticeni a admis propunerea de arestare preventivă.

Ei sunt acuzaţi de tăiere fără drept de arbori în formă continuată, uz de fals în formă continuată, fals intelectual în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Prejudiciul estimat este de un milion de lei.