Adolescent din Liteni cu minte criminala. Vezi cum a fabricat o arma cu care si-a omorat un vecin


Intră acum și în grupul de

Un adolescent care și-a construit singur o armă artizanală și a folosit-o ulterior pentru a împușca o persoană a fost trimis în judecată de procurorii suceveni.

Potrivit prim-procurorului Lucian Stănescu de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, un minor aflat în arestat preventiv, Ostăcioaie Savel-Cătălin, a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de nerespectare a regimului armelor şi al muniţiilor, uz de armă fără drept şi omor calificat.

arma artizanala

În cursul anului 2012 inculpatul a revenit din Italia cu un cartuş pentru pistol şi un cartuş pentru o armă de vânătoare, iar în perioada următoare a găsit pe raza oraşului Liteni, în zonele unde se desfăşurau partide de vânătoare, mai multe tuburi goale provenind de la cartuşe trase de vânători. După ce a luat tuburile găsite, le-a dus la domiciliul său și astfel tânărului i-a încolțit în minte ideea de a-şi construi o armă pe care să o utilizeze în viitor, fără a putea preciza în ce scop.

Timp de aproximativ șase luni, minorul a construit o armă artizanală într-o magazie din gospodărie, folosindu-se de o ţeavă metalică, un arc de la o bicicletă, o bucată de lemn, diverse şuruburi şi piuliţe.

După ce a realizat arma, inculpatul a utilizat cartuşul de vânătoare original pentru a vedea dacă arma este în stare de funcţionare.

Ulterior într-un alt tub gol de cartuş a introdus fragmente de plumb precum şi praful de puşcă de la cartuşul adus din Italia, turnând deasupra ceară topită de la o lumânare. Conform probelor, la acest tub minorul a lipit capsa percutantă de la cartuşul pentru pistol, declarând că a utilizat cartușul acesta pentru a-l omorî pe Costache Neculai la data de 20 octombrie 2014.

Așa cum se arată în dosarul care a ajuns spre soluționare Tribunalului Suceava, la începutul anului 2014 băiatul a început construcția unei noi arme artizanale.

Părţile componente ale viitoarei arme au fost găsite în urma unei percheziţii domiciliare. Totodată, a mai fost stabilit faptul că tânărul a accesat de nenumărate ori pe internet diverse site-uri în care erau prezentate arme sau modalităţi de construire a unor arme.

Pasiunea pentru arme a tânărului a fost întărită și de o fotografie postată pe profilul de facebook, în vara trecută, când a profitat de vizita unui prieten care avea o armă.

Însă, în data de 20 octombrie 2014 pasiunea pentru arme s-a transformat într-o adevărată tragedie.

Seara, în jurul orei 19.00, tânărul, împreună cu tatăl său precum şi alţi membri din familie s-au deplasat la un bar din satul Siliştea, iar două aproximativ două ore, pe fondul consumului de alcool, aparent fără vreun motiv, victima a început să profereze insulte, injurii şi ameninţări la adresa tatălui inculpatului, precum şi la adresa copiilor săi. Procurorii suceveni au mai arătat că în acele împrejurări victima a încercat să-i lovească pe inculpat şi pe tatăl său, însă a fost temperată de fratele său şi de ceilalţi prieteni.

Comportamentul zgomotos al victimei i-a indus tânărului dorința de a-i face rău, rudele sale susținând că inculpatul a fost foarte afectat, supărat şi nervos pe situația din bar. Mai mult decât atât, potrivit declarațiilor rudelor, tânărul susţinea că în local ar fi trebuit toţi să lovească victima, nu să plece.

Pentru că știa traseul victimei spre casă, tânărul a profitat de faptul că ceilalţi membri ai familiei sale s-au culcat și astfel și-a putut pune în aplicare planul. După ce a luat arma din locul în care o ținea ascunsă, a mers pe terenul agricol dintre locuinţele victimei şi fratelui său și a aşteptat sosirea victimei. În jurul orei 23:15-23:30, după ce victima a plecat de la locuinţa fratelui său a ajuns în dreptul inculpatului, ocazie cu care tânărul a profitat și de starea de ebrietate a victimei și a tras un foc de la o distanţă de circa 2-6 metri, glonțul ajungând în zona abdomenului. Mai mult, pentru a fi sigur că cel care l-a supărat nu mai are vreo șansă de supraviețuire, minorul l-a lovit în zona cranio-cerebrală cu ţeava armei.

Apoi, tânărul s-a îndreptat spre casă, ascunzând în altă parte arma. În curte însă s-a întâlnit cu un martor căruia i-a spus „s-a făcut dreptate, l-am împuşcat pe Epuroi” (poreclă atribuită victimei).

„Inculpatul, minor la data comiterii prezentelor fapte, nu a fost anterior condamnat pentru săvârşirea altor fapte de natură penală. Pe parcursul cercetărilor desfăşurate în prezenta cauză penală inculpatul a adoptat o poziţie sinceră, a recunoscut comiterea infracţiunilor, a colaborat cu organele de urmărire penală, poziţia acestuia fiind confirmată de prin celelalte mijloace de probă administrate”, a precizat prim-procurorul Lucian Stănescu de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava.

 


Intră acum și în grupul de