Acoperisul si catapeteasma bisericii din Poiana Stampei, mistuite de un incendiu puternic


Intră acum și în grupul de

 

Pompierii suceveni au fost solicitați, miercuri dimineaţă, să intervină pentru a stinge un incendiu ce a cuprins biserica din comuna Poiana Stampei.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU „Bucovina”Suceava, plt.adj. Alin Găleată, incendiul a fost anunțat printr-un apel la 112 în jurul orei 10.00, la fața locului deplasându-se șapte autospeciale de pompieri din Suceava, Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc și de la ISU Bistrița Năsăud.

biserica poiana stampei

Găleată a precizat  că incendiul izbucnit la biserica din Poiana Stampei a fost localizat, focul plecând de la acoperiș.

Astfel, au ars acoperișul construcției din lemn, pe aproximativ 600 de metri pătrați, și catapeteasma altarului.

Nu s-au înregistrat victime, construcțiile din apropierea lăcaşului de cult fiind în siguranță.

Biserica a fost  construită din lemn de brad cu aprobarea Imperială a lui Francisc Iosif I între anii 1883-1885; are hramul Sf-lor Arh. Mihail şi Gavriil – 8 noiembrie datăla care s-a primit aprobarea şi este singură biserica din lume construită în cinstea unei căsătorii a fiului împăratului Rudolf cu Ştefania de Belgia.

Aprobarea a fost obţinută prin deplasarea de două ori la Viena a unei delegaţii de locuitori ai comunei din rândul căreia au făcut parte Savu Pralea – picher, AndrieşPralea şi Gheorghe Achiforesei.

Catapeteasma şi icoanele împărăteşti precum şi icoană Maicii Domnului şi a Mântuitorului Nostru Iisus Hristos sunt pictate de către pictorul bucovinean Epaminonda Bucevschi din Iacobeni.

Vom reveni cu detalii.


Intră acum și în grupul de