Tiberiu Maerean: „E momentul sa dau din casa”


Intră acum și în grupul de

tiberiu maerean

Conferinta presa la sediul Primariei Radauti

Tiberiu Maerean, viceprimarul cu atribuţii de primar al municipiului Rădăuţi:

„Incerc sa arunc o lumina asupra a ceea ce se intampla aici si de ce exista aceasta presiune asupra mea si pentru schimbarea mea. Foarte multa lume m-a tot acuzat de ce nu prezint public ce am gasit aici. Am apreciat ca e momentul sa dau din casa. Nu imi face placere, dar daca e musai, asta e. Am la mine documente care sunt emise de institutii ale statului.”

Maerean prezinta toate dosarele cu modul in care au fost analizate reclamatiile sale din perioada cand era primar Aurel Olarean.

„Tot materialul de azi a fost solicitat prefectului la vremea cand eram consilier. Domnul prefect a spus ca s-a inteles cu Olarean si ca nu va face cunoscut nici unei parti cele constatate. De voie, de nevoie am acceptat. Dupa ce am ajuns viceprimar, am cerut prefectului raportul si iarasi mi-a spus ca nu poate face asta.

Sinescu raspunde oficial adresei noastre de informare si spune ca s-au incalcat mai multe prevederi si ca s-a exercitat dreptul sesizarii organelor competente.

Prefectul sustine ca nu s-a dispus nimic in sarcina primarului sau a CL Radauti. E interesant ce zice aici. Si zice ca sunt in imposibilitatea de a pune la dispozitie copie dupa raportul solicitat. Pentru ca nu sunt informatii de interes public. Eu am cerut ca primarie, organ controlat, ca sa stiu ce s-a stabilit si ca sa stiu ce masuri sa iau. Oficial, nu stiu acest raport. L-am obtinut prin surse proprii.

Am impresia ca prefectul are aceleasi metode ca Olarean, nu spune strada, nu spune cum se fac controalele, se joca cum doreste el.

Apreciez ca este un abuz in serviciu  din partea prefectului, ca incadrare minima pentru ca sunt elemente constitutive si pentru alte infractiuni. Cu ce drept a trecut documente de control pe lista celor care nu se supun informarii si asta imi este opoziabil mie ca parte care am sesizat si apoi ca primar, parte controlata.

Raspunsul primit de la prefect pe acest refuz a fost ca sa nu fie folosit in presa. Cred ca din ce am reclamat noi atunci sunt mai multe puncte cercetate de DNA: eu acuz o intelegere intre prefect si primarul de atunci al Radautiului. Aprecierea mea e ca exista la Radauti o conducere, dar incet-incet s-a creat deasupra acesteia o cupola de oameni care doresc ei sa conduca.

Prefectul constata ca nu am incalcat nici o lege cand am cerut angajatilor din Primarie sa imi explice ce fac la serviciu. Dar din motive ciudate, are urmatoarea interventie asupra primarului si cere imperativ sa consultam sindicatul sau comisia paritara si in functie de avizul comisiei, veti reanaliza actul contestat de 64 de salariati. Va punem in vedere sa comunicati prefectului atat avizul comisiei si al sindicatului. Domn prefect, ce treaba ai matale cu asta?

De ce a facut prefectul acest abuz? Exista un litigiu in instanta in legatura cu anularea acestei dispozitii de primar. Dupa parerea mea, colegii care il contesta nu au temei sa castige si s-au indreptat catre prefect, si nu singuri, ajutati, ca sa intervina el. Pentru ca nu putea cere anularea dispozitiei in instanta mi-a trimis inscrisul fara nici un drept.

Alta speta, cu dna Zmosu care si-a pierdut postul ca urmare a reorganizarii activitatii. Ea s-a adresat instantei si prefectului. Prefectul ne solicita punerea in discutia CL memoriul si in cazul in care nu se revoca sau modifica actul administrativ, CL va informa in regim de urgenta prefectul si va preciza in clar si neechivoc motivele care stau la baza. Va reamintesc, domnule prefect, ca potrivit legii 215, CL dezbate si aproba proiecte de HCL.

Directia in care dvs. incercati sa induceti rezolvarea acestei situatii este in afara legii.

De ce da ANI puncte de vedere la unele cazuri si mie, dupa cativa ani, nu a dat nici un raspuns? E clar ca pentru cazul secretarului Scheul s-au pus in functiune niste resorturi.

Am in fata un document de la Cabinetul de avocatura Zegrea din Radauti in care ne prezinta o sentinta a Tribunalului Suceava pentru retrocedarea unui imobil din strada Stefan cel Mare, care a fost instrainat fara respectarea legii. Tribunalul, in motivare, spune ca in timpul procesului in care Primaria Radauti a fost parte in mod abuziv si cu rea-credinta, a instrainat un teren.

Cine face si desface in primarie desface, primarul si secretarul. Dar primim de la av. Nadia Popescu ca dosarul in care am cerut restituirea unui imobil s-a trimis de primarie spre solutionare catre societatea SC Loredana SRL. Firma apartine deputatului Galan Constantin. Minunea s-a produs in august 2014. Vom verifica, dar banuiesc ca acest imobil o fi in proprietatea dlui Galan, inca nu am idee. Din moment ce primaria ii spune ca a trimis dosarul acolo.

Ceva e putred acolo in Volovatului 22 in care are implicatii dl Galan. De atunci si pana acum, dl Galan l-ar fi trimis primariei cu specificatia ca din eroare a fost trimis acolo. Dar nu l-a trimis la noi. De ce?

E un caz si cu un teren al dlui Doroscan si firma New Master preluat de la o asociatie din oras. La un moment dat, New Master cere o autorizatie de demolare a unei cladiri pe care o avea. Se face si un proces verbal de demolare, dar demolarea nu e reala. In instanta, Asociatia obtine anularea tuturor actelor facute de  New Master. Se adreseaza Primariei sa se procedeze la rectificarea vanzarii si anularea actului de dezmembrare si sistarea lucrarilor de constructii.

Primaria trimite la instanta acel act fals prin care spune ca este demolata. Dupa ce vin eu in primarie, se emite o adresa in care se spune clar ca autorizatia de desfiintare nu a fost respectata si New Master a indus in eroare primaria.

Tot acest mod de lucru a fost gestionat de secretarul Herghelegiu Haralambie. El e secretar de pe vremea dlui primar Frunza.

De ce se fac presiuni asupra mea pentru ca asa cum se vede, problemele sunt foarte fierbinti si tot vin catre mine de la case de avocatura si ajungand in contact cu ele trebuie sa respect legea si lucrul asta ii inspaimanta pe Herghelegiu si cei pe care i-a servit si fac tot ce se poate ca sa nu mai am acces la documente.

Ma gandesc ca cei care au facut abuz de functie in primarie si au savarsit actiuni de fals vor suporta consecinte si asta se doreste sa nu fie realizat. Colegi din PSD sub indrumarea lui Tatar incearca sa faca asta ca sa fiu inlaturat. Nistor Tatar, ca un vechi colaborator a lui Herghelegiu, nu poate fi departe de dorintele lui.”

Maerean se cearta cu Sticlet in conferinta de presa asupra modului cum s-au stabilit in 2010 sumele necesare pentru lucrarile de refacere in urma inundatiilor.

Maerean:

„Primesc o notificare de la instanta prin care Academia a castigat procesul cu primaria pentru terenurile de aici 1057 ha. Terenul asta nu mai este.”

 Simion Sticlet:

„Astea sunt perle gen Maerean. Domnule primar, dvs. habar nu aveti si vorbiti aiurea. Eu m-am certat cu Olarean tot pe linia asta si am fost verificat la sange.”

 Maerean:

„Ma astept sa fiu data afara din PSD. E cam greu insa pentru ca sunt membru fondator. Organizatia de baza din care fac parte ma poate exclude, e organizatia hipodrom a municipiului. Eu voi prezenta situatia la modul corect si BPJ va decide. Miercuri, la sedinta CL va fi din nou o tentativa de a ma schimba din functie.

Eu cred ca nu exista nici un conflict intre mine si Tatar pentru ca nu am avut nici un cuvant jilav cu el. Eu cred ca el e supus unor presiuni foarte mari din partea persoanelor implicate in neregulile de la primarie. Mai sunt si alte persoane, dezvoltatori imobiliari de aici si de dl Galan care s-au adresat lui Tatar ca sa aiba discutii. Daca voi fi schimbat miercuri, voi avea timp sa sesizez organelor situatia cu prefectul judetului.”

Sticlet:

„Tot ce a sesizat dl Maerean cam 80 % se confirma. Va dati seama daca eu incalcam legea pana acum, cam cum ma astepta pe mine la cotitura, ca nu au fost prieteni. Voi fi chemat, voi da cu subsemnatul, dar oricine va fi ales in locul lui Maerean trebuie sa respecte legea. Nu se admite altfel. Mai are si el niste probleme. Nu stiu daca voi candida miercuri. Eu am vrut sa imi dau demisia si sa plec, dar se interpreta. M-am hotarat sa raman. S-ar putea sa fie alti candidati.”

 


Intră acum și în grupul de