31 de incendii de vegetaţie uscată au dat bătăi de cap pompierilor suceveni, în perioada Sărbătorilor Pascale


Intră acum și în grupul de

 Problema incendiilor de vegetație uscată, a căror număr a crescut îngrijorător, în judeţul Suceava, în ultimele zile, a fost discutată în cadrul ședinței operative desfăşurată marţi,  la Prefectura Suceava, cu structurile Ministerului Afacerilor Interne.

Potrivit Prefecturii Suceava, s-a constatat o creştere semnificativă a numărului de incendii la vegetaţie uscată, mirişti şi resturi vegetale ca urmare a utilizării necorespunzătoare a focului deschis. Astfel, în perioada 10 – 13 aprilie, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Bucovina” al județului Suceava a intervenit pentru localizarea şi lichidarea unui număr de 31 incendii de vegetaţie uscată în județ.

incendiu vegetatie stuf 2

“Tragem un semnal de alarmă primarilor care trebuie să ia măsuri pentru stoparea acestui fenomen. Un rol important în prevenirea incendiilor în profil teritorial îl au autorităţile administraţiei publice locale care, prin toate pârghiile legale de care dispun, trebuie să conştientizeze şi să determine populaţia să se comporte şi să acţioneze în spirit civic.  Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Bucovina” al județului Suceava, Comisariatul Județean Suceava al Gărzii de Mediu, Inspectoratul de Jandarmi Județean Suceava și Inspectoratul Județean de Poliție Suceava vor lua măsuri pentru sancționarea celor care nu respectă normele specifice de apărare împotriva incendiilor atunci când se utilizează focul deschis pentru igienizarea terenurilor”, a declarat prefectul judeţului Suceava, Constantin Harasim.

Și Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Bucovina” al județului Suceava, a tras un semnal de alarmă în privința incendiilor de vegetație uscată, pompierii suceveni aproximând că în perioada 10 – 14 aprilie au fost incendiate şi au ars vegetaţia uscată şi arbuşti de pe o suprafaţă totală de aproximativ 55 de hectare.

„Pentru stingerea acestor incendii, subunităţile Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava au intervenit cu 40 de autospeciale şi 200 de pompieri militari, în unele locaţii acestea fiind sprijinite de serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă şi de lucrători ai ocoalelor silvice.

Terenurile incendiate au fost de pe raza localităţilor Suceava, Fălticeni, Huşi (comuna Preuteşti), Arbore, Lipoveni, Rădăşeni, Vâlcele (comuna Stroieşti), Liteni, Leucuşeşti (comuna Preuteşti), Gura Humorului, Vama, Pădureni (oraş Siret), Vicovu de Sus, Cojocăreni (comuna Zamostea), Siret, Vatra Dornei, Ruşi (comuna Forăşti), Cacica, Hârtop, Marginea, Bălcăuţi şi Moara, în ultima locaţie înregistrându-se şi cea mai mare suprafaţă de teren incendiat, respectiv 10 hectare”, se arată într-un comunicat al ISU Suceava.


Intră acum și în grupul de