Cel mai mare proiect de investiţii al Universităţii Suceava a fost lansat joi şi se va finaliza în decembrie


Intră acum și în grupul de

Cel mai mare proiect de investiţii în infrastructura de cercetare din istoria Universităţii “Ştefan cel Mare” Suceava, în valoare de aproximativ şapte milioane de euro, cu finanţare din fonduri europene, se va implementa la instituţia de învăţământ superior sucevean până la sfârşitul acestui an.

Rectorul Universităţii “Ştefan cel Mare” Suceava, prof.univ.dr.ing. Valentin Popa, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă că proiectul intitulat „Centru Integrat de Cercetare, Dezvoltare și Inovare pentru Materiale Avansate, Nanotehnologii și Sisteme Distribuite de fabricație și control”,  este cofinanțat de Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Programul Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice, Axa prioritară 2 – „Competitivitate prin cercetare, dezvoltare tehnologică și inovare”, iar contractul de finanțare a fost semnat în data de 9 aprilie 2015.

Popa a spus că acest proiect de investiţii este cel mai mare ca valoare de finanţare al Universităţii sucevene şi va permite crearea şi dezvoltarea unei noi infrastructuri de cercetare ştiinţifică arătând că, în prezent, se lucrează la întocmirea caietelor de sarcini pentru organizarea licitaţiilor privind achiziţia de echipamente.

ianos popa studenti USV

El a mai spus că Centrul Integrat de Cercetare, Dezvoltare şi Inovare pentru Materiale Avansate, Nanotehnologii și Sisteme Distribuite de fabricație și control  va cuprinde 11 laboratoare de cercetare ce vor fi dotate în cadrul acestui proiect de investiţii cu peste 130 de echipamente de cercetare-dezvoltare, de ultimă tehnică, din care 21 de echipamente au valori estimate la peste 100 000 euro fiecare.

„Sunt echipamente extraordinar de performante, cu care sperăm să îmbunătăţim  cercetarea la Universitatea Suceava şi să facem ca instituţia noastră să devină într-adevăr de cercetare şi de educaţie, nu numai de educaţie, aşa cum a fost clasată”, a spus prof.univ.dr.ing. Valentin Popa.

Rectorul Universităţii sucevene a precizat că în cadrul acestui centru integrat va funcţiona un incubator de afaceri dedicat studenţilor cu idei de afaceri, dar şi valorificării multiplelor brevete de invenţii.

El a spus că cererea de finanţare pentru acest proiect, dar şi studiul de fezabilitate au fost elaborate de echipa coordonată de prof. univ. dr. Mihai Dimian, conf. univ. dr. ing. Aurelian Rotaru și prof. univ. dr. ing. Dumitru Amarandei, cuprinzând peste 30 de cadre didactice și cercetători de la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava.

Popa a subliniat că obţinerea finanţării pentru acest proiect înseamnă “un pas enorm înainte” pentru universitate,  arătând că în implementarea proiectului vor fi implicaţi peste 100 de cercetători şi cadre didactice universitare de la Facultăţile de Inginerie Electrică, Inginerie Mecanică şi Facultatea de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică.

 

Potrivit proiectului, în cadrul Centrului Integrat vor fi create şase noi structuri de cercetare, respectiv Laboratorul de materiale avansate multifuncționale, Laboratorul pentru nanotehnologii de stocare şi procesare a informației, Laboratorul de mașini inteligente şi vizualizarea informației, Laboratorul de dezvoltare a aplicațiilor distribuite de monitorizare şi control a proceselor industriale, Laboratorul de cercetări privind sistemele de simulare, integrare și testare „hardware-in-the-loop”- HIL pentru controlul prototipării rapide, precum şi Laboratorul de incubare a afacerilor.

Pe lângă extinderea structurii de cercetare a Universităţii sucevene, cinci laboratoare existente vor suferi modernizări semnificative: Laboratorul pentru cercetări avansate privind caracterizarea materialelor metalice şi nemetalice, Laboratorul pentru cercetări privind finisarea magneto-reologică a materialelor utilizate în industria optică, electronică şi  a materialelor ceramice și compozite, Laboratorul pentru cercetări privind tehnologiile avansate de prelucrare cu roboți şi sisteme flexibile, Laboratorul de cercetări privind tehnologiile performante de fabricație şi management integrat, Laboratorul de inventică şi transfer tehnologic.

 


Intră acum și în grupul de