Concursul Naţional de Dramaturgie „Matei Vişniec”-Suceava a anunţat câştigătorul din acest an: Iris Tincu din Iaşi


Intră acum și în grupul de

O elevă a Colegiului de Artă ”Octav Băncilă” din Iaşi, Iris Tincu, este câştigătoarea celei de a doua ediţii a Concursului Naţional de Dramaturgie “Matei Vişniec”, premiul pentru cea mai bună piesă scurtă fiind acordat, la Suceava, în prezenţa scriitorului şi dramaturgului Matei Vişniec.

Coordonatorul Festivalului de teatru “Zilele Matei Vişniec”, scriitoarea suceveană Carmen Veronica Steiciuc a declarat, marţi seara, la festivitatea de premiere a Concursului Naţional de Dramaturgie “Matei Vişniec”, organizată în foaierul Casei de Cultură Suceava, că juriul celei de a doua ediţii a competiţiei destinate liceenilor a fost format din criticii de teatru Oltiţa Cântec şi Octavian Jighirgiu din Iaşi, iar preşedintele juriului a fost Matei Vişniec. Ea a spus că acest concurs este organizat de Clubul Rotary Suceava Bucovina, în parteneriat cu Societatea Scriitorilor Bucovineni şi este prima competiţie de acest gen care poartă numele distinsului dramaturg bucovinean, iar premiul pentru cea mai bună piesă scurtă este acordat de Clubul Rotary Suceava Bucovina.

Iris Tincu1
Iris Tincu-căştigător al premiului naţional de dramaturgie „Matei Vişniec” ediţia 2015

Câştigătoarea premiului pentru cea mai bună piesă scurtă, Iris Tincu, elevă în clasa a XI a la Colegiul de Artă “Octav Băncilă” din Iaşi, a declarat că este foarte onorată că a câştigat premiul arătând că o va motiva şi mai mult pentru a evolua, în continuare, în acest domeniu.

Iris Tincu a spus că este pasionată de teatru încă din copilărie, perioadă în care asculta cu mare plăcere piese de teatru, iar de la vârsta de 12 ani a început să scrie poezii, însă proză a început să scrie pentru prima dată în vara anului 2014 şi a continuat cu piese de teatru.

iris tincu

Ea a mai spus că îi place să scrie liber, a participat la Olimpiada Naţională de Istorie a Artei, întrucât este un domeniu care o pasionează foarte mult, dar că, în viitor, îşi doreşte să urmeze cursurile Facultăţii de Litere.

Scriitorul şi dramaturgul Matei Vişniec a spus că juriul a notat cu nota maximă piesa scurtă scrisă de Iris Tincu.

“Am citit piesa şi mi-a plăcut foarte mult, în primul rând pentru că are un fior poetic şi este imprevizibilă ca evoluţie. Intri în ea, sunt personaje misterioase şi după o pagină, după două-trei, nu-ţi dai seama în ce direcţie merge, ceea ce mi-a plăcut foarte mult, pentru că, într-adevăr, într-un text de teatru, în special, imediat ce devine previzibilă acţiunea, te cam plictiseşti. Dar când rămâi până la ultima replică şi aştepţi şi ultima replică înseamnă că se întâmplă ceva”, a spus Matei Vişniec.

Matei Visniec

 


Intră acum și în grupul de