Matei Vişniec pe scena Casei de Cultură: Suceava va avea până la urmă un teatru care se va numi „De gura lui Vişniec”


Intră acum și în grupul de

Dramaturgul Matei Vişniec a spus, vineri seara, la încheierea spectacolului “De ce Hecuba?!”, o adaptare după piesa sa cu acelaşi nume, pusă în scenă de regizorul Anca Bradu, susţinut de actorii Teatrului Naţional “Radu Stanca” din Sibiu că oamenii politici vor face “într-o bună zi” un teatru la Suceava care se va numi “De gura lui Vişniec”.

Matei Visniec1

El a vorbit în faţa a câtorva sute de suceveni care au vizionat această piesă prezentată în finalul Festivalului „Zilele Matei Vişniec”.

“Eu sunt foarte fericit că aţi putut veni, nu-i uşor, aproape că mi-aş propune să te întreb cum poate o fiinţă să ştie să construiască un asemenea complex de emoţii, pentru că aici este lume, arhitectură, decor, muzică. Teatrul este, de fapt, acest fenomen, această magie, o sinteză a tuturor artelor, ceea ce am putut vedea şi noi aici.

Abia aştep Anca să te chem să montezi o piesă aici, când vom avea un teatru la Suceava. Oamenii politici, responsabilii noştri, într-o bună zi,  îl vor face de gura mea şi atunci vom numi acest teatru, nu Teatrul Naţional “Ion Luca Caragiale”, nu Teatrul Naţional “Marin Sorescu” ca la Craiova, nu Teatrul “Vasile Alecsandri” ca la Iaşi, nu Teatrul “Radu Stanca” la Sibiu, ci o să-i spunem “De gura lui Vişniec” –Teatrul Naţional la Suceava”.

La spectacolul care a încheiat cea de-a treia ediţie a Festivalului de teatru „Zilele Matei Vişniec” sala Casei Culturii din Suceava a fost plină de iubitori ai teatrului care au apreciat prin aplauze susţinute prestaţia actorilor teatrului sibian.

Regizorul piesei, Anca Bradu, a spus că este cuprinsă de emoţii pentru că a putut oferi publicului o parte atât de frumoasă din dramaturgia universală repovestită prin cuvintele lui Matei Vişniec, în mare parte cu o tentă bucovineană.

Anca Bradu
Anca Bradu

„Relaţia mamei cu pământul şi cu cerul şi cu copiii şi cu moartea cred că are ceva profund şi de sorginte chiar eminesciană. Oricum, cosmogonia de la sfârşit ne duce cu gândul la cosmogoniile eminesciene. Am avut şansa unui mare text, am avut şansa unei mari prietenii, pentru că eu sunt un regizor care montez cu mare plăcere şi cu mare dăruire textele lui Matei şi nu numai în România ci şi în Belgia şi în Ungaria şi oriunde sunt chemată întotdeauna oferta mea cu textele lui Matei este agreată”, a spus Anca Bradu.

Ea subliniat prestaţia de excepţie a actriţei Diana Văcaru-Lazăr, în rolul Hecuba, aceasta fiind una dintre cele mai apreciate tragediene din România.

Diana Vacaru Lazar
Diana Văcaru-Lazăr

Potrivit lui Matei Vişniec, piesa, o tragedie modernă despre Hecuba, regina Troiei, tratează tema războiului şi a violenţei, dar şi cea a incapacităţii omului de a învăţa din greşelile trecutului.


Intră acum și în grupul de