Guvernul vrea să emită OUG de suspendare a exportului de lemn până la 31 august 2015


Intră acum și în grupul de

Guvernul vrea să emită o ordonanţă de urgenţă pentru suspendarea exportului de lemn se arată într-un comunicat, în nota de fundamentare fiind menţionat că în ultimii ani fenomenul tăierilor ilegale a materialelor lemnoase a luat amploare.

În proiectul de OUG se arată se suspendă exportul de materiale lemnoase, sub formă de buşteni, cherestea şi lemn de foc, până la data de 31 august 2015.

În document se menţionează că măsura nu afectează bugetul de stat.

 

„Fenomenul defrişărilor contribuie cu 20% la emisiile de bioxid de carbon, în fiecare minut (la nivel global) dispar 20 ha de pădure şi cel puţin 4,4 milioane de copaci sunt tăiaţi zilnic.

bustean

Capitalul natural – ecosistemele, biodiversitatea şi resursele naturale – stau la baza economiilor, a societăţilor şi a fiecărui individ în parte iar valoarea acestui capital este de cele mai multe ori neglijată, sau parţial conştientizată, irosind moştenirea naturală, fără a înţelege valoarea ei sau pierderile efective.

În acest sens, este necesară aplicarea unui management durabil al pădurilor.

n România, conform datelor deţinute de Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice – Serviciul Inventarul Forestier Naţional, suprafaţa defrişată în perioada 2003-2005 a fost de 32.600 ha, iar volumul de lemn recoltat din păduri în intervalul 2008-2014 este estimat la o medie anuală de 26,7 milioane m³, în timp ce din datele Institutului Naţional de Statistică reiese faptul că volumul de masă lemnoasă autorizat şi recoltat în acelaşi interval de timp este de aprox. 18 milioane m³ pe an.

În baza cifrelor de mai sus rezultă faptul că volumul de masă lemnoasă nefiscalizată este de aproximativ 8,7 milioane m³ implicând pierderi majore la bugetul de stat, simultan cu fragilizarea ecosistemelor naturale şi aducând atingere dreptului la un mediu natural sănătos”, se arată în nota de funamentare.


Intră acum și în grupul de