Piese vestimentare de exceptie expuse de Complexul Muzeal Bucovina


Intră acum și în grupul de

Din zestrea de obiecte descoperite de-a lungul timpului, in cadrul cercetarilor sistematice, se detaseaza, prin inedit, dar si prin valoarea documentara, colectia de textile arheologice,una din cele mai numeroase si complexe din tara.

Toate piesele care o compun au fost descoperite in morminte, precum cele de la biserica Sf. Ioan Botezatorul din Siret, Mirauti din Suceava, Manastirea Probota, incadrandu-se in doua mari categorii: Vesminte – cele mai numeroase – ,dar si obiecte ce tin de ritualul funerar ( giulgiu,legatura de ochi etc.).

Vesmintele incadrate cronologic in perioada secolelor XV – XVII, in mod preponderent feminine, au fost lucrate din materiale pretioase despre care documentele ne transmit informatii ca valorau o mica avere: matase, matase decorata cu fir de argint aurit, dantela din fir de argint aurit, catifea de matase brosata cu aur, somptuoasa ” drappi d’oro ” venetiana sau florentina.

Piesele vestimentare grupate in colectia de textile arheologice constituie tot atatea unicate atat din punct de vedere al materialului din care au fost lucrate dar si din cel al croiului, fiind in acelasi timp si un pretios izvor istoric legat de evolutia vestimentatiei in Moldova.

Pentru a putea fi expuse, textilele arheologice au parcurs un drum lung. Au fost necesare mii de ore de lucru migalos de la curatare, conservare, reconstituirea croiului si asamblarea fragmentelor intr-un intreg.

Expozitia organizata de CMB rod al colaborarii dintre arheologi, restauratori, conservatori, operatori computer, este un eveniment de exceptie, deoarece prin natura lor, aceste pretioase piese vestimentare medievale sunt foarte rar expuse, pentru o scurta perioada de timp.

Vechile piese de port readuse la viata de migaloasa munca a restauratorilor se prezinta in fata noastra ca niste splendide vesminte lucrate din matase innobilata cu fir de aur, poleite si hieratice carapace, rochii si conteSe pentru jupanite, colorate anterie si palarii pentru veliTii boieri cu toti mari iubitori de stralucire si fast.


Intră acum și în grupul de