Acasă Actualitate Supraproductia la griu afecteaza bugetul de stat

Supraproductia la griu afecteaza bugetul de stat


Intră acum și în grupul de

„Cele doua milioane de lei date la hectar anul trecut, fara sa existe un control, cat s-a cultivat, plus celelalte masuri de subventionare a culturilor de grau au facut ca in toamna sa se acorde bani cultivatorilor, iar acum, criza de supraproductie sa ii faca pe producatori sa mai ceara odata bani de la bugetul de stat pentru a acoperi diferenta de pret. Cata nesabuinta si lipsa de profesionalism pentru pomenile electorale ale PSD”, a spus Flutur. El a aratat ca daca in toamna anului 2004 au fost alocate 5500 de miliarde de lei pentru infiintarea culturilor, in acest an, producatorii de grau solicita sume de bani pentru a-si acoperi costurile din cauza ca supraproductia a determinat scaderea preturilor. „Daca se tinea seama atunci ce suprafata ar trebui cultivata sa existe o cantitate normala de grau si nu supraproductie, nu ajungeam ca bugetul de stat sa fie de doua ori muls, pentru ca cineva nu a manageriat in mod corespunzator aceasta problema”, a spus Flutur. Ministrul Agriculturii a explicat ca in viitor, producatorii vor trebui sa faca contracte cu Consiliul pe produs pentru a beneficia de pretul minim garantat, iar Consiliul pe produs ii va informa ce suprafata poate fi cultivata.

„In rest, sa cultive pe riscul lor. Daca vom face din nou culturi traditionale de porumb, dar nu am desfacere, putem asista in fiecare an la crize de supraproductie”, a spus ministrul Agriculturii.



El a mai spus ca pretul de interventie, prin care se suporta de la buget diferenta de pret, se va acorda doar daca respectivul producator a tinut cont de suprafata de teren si de soiurile recomandate sa fie cultivate. Ministrul Agriculturii a precizat ca pentru acest an de supraproductie de grau continua discutii cu reprezentanti ai mai multor tari, printre care si tari arabe, mari consumatoare, care ar putea importa cantitati insemnate de grau si faina din Romania. Potrivit lui Flutur, in viitor, va exista un reglaj din partea Consiliului pe produs pentru suprafetele ce vor fi cultivate pentru a se evita situatia de acum. El a spus ca potrivit estimarilor, in acest an va exista o productie de aproximativ sapte milioane de tone de grau, iar prioritatea Ministerului Agriculturii este, in prezent, de a gasi spatiile de depozitare pentru aceasta cantitate. Flutur a precizat ca „nu va fi o problema” depozitarea, Romania avand capacitate de depozitare pentru aproape noua milioane de tone de grau. El si-a exprimat speranta ca negocierea intre producatorii agricoli si cei din panificatie sa duca la un pret rezonabil al graului si nu la o scadere.


Intră acum și în grupul de



Exit mobile version