Amenzi drastice de până la 100.000 lei celor care încalcă normele de apărare împotriva incendiilor


Intră acum și în grupul de

Cei care încalcă normele de apărare împotriva incendiilor vor primi amenzi drastice, chiar și de zece ori mai mari, după aprobarea noilor modificări normative în domeniul managementului situaţiilor de urgenţă şi al apărării împotriva incendiilor.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Suceava, plt.adj. Alin Găleată, de la data de 2 iulie au intrat în vigoare modificări semnificative în ceea ce priveşte cuantumul sancţiunilor contravenţionale aplicate pentru nerespectarea normelor de apărare împotriva incendiilor.

ziua pompierilor 2014 (53)

Găleată a arătat că până acum valoarea minimă a amenzilor privind apărarea împotriva incendiilor era cuprinsă între 100 şi 500 de lei, iar valoarea maximă era cuprinsă între 5.000 şi 10.000 de lei.

Urmare a modificărilor şi completărilor aduse valoarea minimă a sancţiunilor contravenţionale a urcat la intervalul cuprins între 500 şi 1.000 lei, iar valoarea maximă a urcat între 30.000 şi 100.000 lei.

În acest sens, purtătorul de cuvânt al ISU Suceava a arătat că „punerea în funcţiune a unei construcţii fără deţinerea autorizaţii de securitate la incendiu – pentru acele construcţii care intră sub incidenţa acestei obligaţii” neregula era sancţionată contravenţional cu amendă cuprinsă între 2.500 şi 5.000 de lei.

La momentul actual neregula se sancţionează cu amendă cuprinsă între 20.000 şi 50.000 de lei.

Găleată a mai arătat că cea mai aspră sancţiune prevăzută, amendă de la 30.000 lei la 100.000 lei şi oprirea funcţionării ori utilizării construcţiilor sau amenajărilor, ca sancţiune contravenţională complementară, se aplică pentru încălcarea gravă a cerinţei de securitate la incendiu, în ceea ce priveşte periclitarea vieţii ocupanţilor şi forţelor de intervenţie, neasigurarea stabilităţii elementelor portante, respectiv a limitării propagării focului şi fumului în interiorul edificiului şi la vecinătăţi, potrivit criteriilor stabilite prin hotărâre de Guvern.

„Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava, ca instituţie specializată în protecţia oamenilor, bunurilor şi mediului în faţa efectelor situaţiilor de urgenţă, solicită tuturor deţinătorilor de obiective ce se supun procesului de avizare / autorizare din punct de vedere al securităţii la incendiu, să ia măsurile urgente ce se impun pentru a intra în starea de legalitate”, a menționat purtătorul de cuvânt al ISU Suceava, plt.adj. Alin Găleată.


Intră acum și în grupul de