România se încinge! În vestul şi nord-vestul ţării ar putea fi emis COD ROŞU de caniculă

 

România va traversa o perioadă cu intervale scurte de coduri portocalii sau roşii de temperaturi extreme, ce vor alterna cu instabilitate, a atras luni atenţia, directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu.

La Comandamentul de urgență de la Guvern, el a declarat că nu este exclus ca miercuri să fie emis cod roşu de caniculă în judeţele din vest şi nord-vest.

Judeţele Timiş, Arad, Bihor şi Satu Mare se vor afla sub cod portocaliu de caniculă şi marţi, şi miercuri, spre deosebire de judeţele din partea de est, şi nu este exclusă posibilitatea ca în aceste judeţe, pe parcursul zilei de miercuri, să fie emis cod roşu de caniculă.

soare canicula 2

“În aceste judeţe trebuie mare atenţie, pentru că miercuri noapte vor fi emise cu siguranţă avertizări de descărcări electrice şi furtuni foarte puternice, violente. Pe parcursul zilei de joi în partea de sud şi est se va extinde codul galben de caniculă şi joi noaptea vom avea instabilitate şi eventual furtuni în această parte de sud şi est”, a arătat Sandu.

Directorul ANM a mai atras atenţia că până la sfârşitul lunii vor fi temperaturi de peste 30 de grade.

“Chiar dacă nu vom ajunge la 35 – 40, o lună de zile cu temperaturi de 30 de grade este o perioadă grea, pentru că e posibil să ne ducă în foarte multe zone din România la secetă extremă”, a mai spus Ion Sandu.

Un val de aer fierbinte din Africa a ajuns în România. Meteorologii au emis o atenţionare cod portocaliu de caniculă pentru zona de nord-vest a ţării. Începând de marţi, codul galben se extinde în cea mai mare parte a României.

Marţi, 7 iulie, în judeţele Timiş, Arad, Bihor şi Satu Mare vor fi temperaturi maxime de 38…39 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.