Patronul unei firme de tâmplărie trimis în judecată de procurorii suceveni pentru evaziune fiscală


Intră acum și în grupul de

Procurorii suceveni l-au trimis în judecată pe patronul unei firme care se ocupa de fabricarea de elemente de dulgherie şi tâmplărie din metal, din comuna Cornu Luncii, după ce au descoperit mai multe nereguli în evidențele contabile.

Astfel, potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, procurorii l-au trimis în judecată pe Sorin-Valeriu Ilieş, în stare de libertate, pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, delapidare, fals în declaraţii, înşelăciune şi abuz de încredere. Bărbatul a înființat în 2001 societatea comercială Disival SRL, în Gura Humorului, el fiind unicul asociat și administrator.

Calculator, pencil and eraser laying on list of figures, close-up

După cum au arătat procurorii suceveni, în perioada ianuarie 2005 – decembrie 2010, reprezentanţii firmei au confecţionat şi montat diverse cantităţi de tâmplărie PVC către persoane fizice şi juridice fără a înregistra în contabilitate şi fără a declara către organele fiscale contravaloarea operaţiunilor.

În acest mod bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma totală de 233.377 lei, din care 124.971 lei impozit pe profit şi 108.406 lei TVA.

Ulterior, din 2005, Ilieş a schimbat sediul social al firmei în comuna Cornu Luncii, dar din 2010 societatea a intrat în procedura de dizolvare judiciară întrucât nu au fost depuse situaţiile financiare anuale.

Procurorii au menționat faptul că a fost calculat și un prejudiciu suplimentar în cuantum de 2.448 lei pentru impozitul pe profit. După aceea, reprezentanţii ANAF au procedat la recalcularea prejudiciului cauzat bugetului de stat.

„Reprezentanţii ANAF au procedat la recalcularea prejudiciului cauzat bugetului de stat prin neînregistrarea contabilă a veniturilor şi nedeclararea lor către organele fiscale stabilindu-se un prejudiciu cauzat bugetului de stat în cuantum de 7.496 lei reprezentând impozit pe profit şi suma de 8.902 lei reprezentând TVA. În total prejudiciul cauzat bugetului de stat a fost stabilit la suma de 19.911 lei, din care 9.102 lei reprezentând impozit pe profit şi suma de 10.809 lei TVA”, se arată în comunicatul Parchetului Suceava.

Procurorii au mai arătat că Sorin Valeriu Ilieş a făcut și declarații mincinoase la Primăria din Gura Humorului pentru a obține un certificat fiscal în care se menționa că nu are debite. În acest fel a fost posibilă vânzarea unei mașini.

Dosarul va fi soluționat de Tribunalul Suceava.


Intră acum și în grupul de