Harşovschi: „Proiectul Ştefanian” lansat de Gheorghe Flutur cu reabilitarea Cetăţii de Scaun, continuat de echipa lui Ioan Bălan cu Curtea Domnească şi statuia ecvestră a lui Ştefan cel Mare


Intră acum și în grupul de

„Proiectul Ştefanian” iniţiat de Gheorghe Flutur şi care a început cu reabilitarea Cetăţii de Scaun a Sucevei, proiect finanţat cu fonduri UE şi care va fi finalizat în aceste zile, va fi continuat de echipa liberală constituită în jurul liderului PNL Suceava Ioan Bălan, a spus, joi, viceprimarul Sucevei, Lucian Harşovschi.

Harşovschi a declarat într-o conferinţă de presă că „Proiectul Ştefanian” iniţiat de Gheorghe Flutur include reabilitarea şi punerea în valoare a unor monumente din municipiul Suceava, începând cu Cetatea de Scaun, continuând cu statuia ecvestră a lui Ştefan cel Mare, cu Curtea Domnească şi Hanul Domnesc.

El a arătat că în ceea ce priveşte Curtea Domnească, aceasta a ajuns o groapă de gunoi în centrul oraşului şi că este pregătit un proiect care să fie propus spre finanţare prin POR 2014-2020, dar că se aşteaptă să fie aprobate ghidurile pentru aplicanţi.

curtea domneasca suceava

Harşovschi a spus însă că sucevenii cer acum să se facă ceva cu această zonă din centrul oraşului, motiv pentru care va fi propus un proiect de hotărâre în Consiliul local în şedinţa din această lună prin care să fie alocate fonduri pentru igienizarea şi amenajarea zonei respective.

Astfel, cu sprijinul Muzeului Bucovinei se va igieniza zona astfel încât să nu fie afectat situl arheologic, a declarat Harşovschi care a menţionat că va solicita şi firmei Restaco să mute panourile de şantier care ar urma să fie înlocuite cu un gard cu posibilitatea de vizionare a ruinelor Curţii Domneşti.

Totodată, vor fi amplasate bănci în zonă, dar şi un sistem de iluminat nocturn.

 

Harşovschi a subliniat că echipa din jurul liderul PNL Suceava Ioan Bălan are posibilitatea şi este preocupată să facă lucruri în Suceava.

Preşedintele PNL Suceava, deputatul Ioan Bălan, a declarat că reabilitarea Cetăţii de Scaun a Sucevei este un proiect extraordinar de important pentru că este vorba de un monument de o importanţă mare care arată statornicia şi trăinicia istoriei şi trecutului nostru.

„Proiectul Ştefanian iniţiat de Gheorghe Flutur şi preluat de mine va fi un proiect ce trebuie pus în aplicare”, a spus Bălan

statuie petru musat

El a arătat că în cazul Curţii Domneşti se va pune în evidenţă ceea ce este acum în situl arheologic, prin igienizarea zonei şi vizibilitatea sitului prin îndepărtarea buruienilor.

Totodată, Bălan a spus că proiectul de reabilitare a Cetăţii de Scaun este un succes al unei firme sucevene care a înţeles că ar trebui să-şi lege numele de oraş şi că a achiesat la proiectul de readucere în centrul oraşului a statuii întemeitorului Sucevei, Petru I Muşat.statuie stefan cel mare cetate

„Nu profitul valorizează o firmă, ci şi faptele”, a spus Bălan.

El a mai declarat că în cazul statuii ecvestre a lui Ştefan cel Mare va fi promovat, prin consilierii PNL, un proiect de HCL prin care să se aloce fonduri pentru un studiu de fezabilitate pentru un proiect care să fie finanţat anul viitor cu fonduri din bugetul local.

Astfel, va fi prevăzută reabilitarea statuii ecvestre, a zonei de odihnă, a iluminatului public şi al iluminatului nocturn al statuii, dar şi al căilor de acces.

„Sunt lucrări complexe ce necesită fonduri”, a spus Ioan Bălan.

 


Intră acum și în grupul de