Acasă Actualitate Lideri importanţi din Germania la manifestările prilejuite de împlinirea a 25 de...

Lideri importanţi din Germania la manifestările prilejuite de împlinirea a 25 de ani de la înfiinţarea Forumului Democrat al Germanilor-Regiunea Bucovina


Intră acum și în grupul de

Forum germ (3)

Manifestările prilejuite de împlinirea a 25 de ani de la înfiinţarea Forumului Democrat al Germanilor-Regiune Bucovina, au inclus, între altele o paradă a portului popular, dar şi o sesiune de comunicări din partea invitaţilor la acest eveniment.



Astfel, etnici germani din Suceava, Câmpulung Moldovenesc, Bacău, Piatra Neamţ, Reşiţa, Bistriţa, dar şi din Cernăuţi- Ucraina au participat, sâmbătă, la o paradă a portului popular, alături de grupuri folclorice ale minorităţii polone şi ucrainene.

Parada portului popular a început pe platoul Casei de Cultură din Suceava, participanţii parcurgând pe jos, prin Parcul Central, traseul până la Casa Polonă din Suceava, fiind acompaniaţi de Fanfara din Rodna, o fanfară cu tradiţie, atestată încă din anul 1860.

Manifestările dedicate celei de a XIII a întâlniri a germanilor din Bucovina şi împlinirii a 25 de ani de la înfiinţarea Forumului Democrat al Germanilor-Regiunea Bucovina, au continuat la Casa Polonă din Suceava cu un cuvânt de bun venit adresat participanţilor de către preşedintele acestui forum regional, Antonia Gheorghiu, urmat de mesaje ale preşedintelui Regiunii Schwaben, Jurgen Reichert, din Germania, preşedintelui Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, consilierului cultural al Ambasadei Germaniei la Bucureşti, Uwe Koch, preşedintelui Asociaţiei germanilor strămutaţi din Bucovina în anul 1940, cu sediul în Augsburg, Ewald Zachmann şi de festivitatea de acordare a diplomelor, plachetelor şi medaliilor jubiliare, precum şi de un program artistic susţinut de Fanfara din Rodna, de Ansamblul Kazacioc din Bălcăuţi şi de Ansamblul Mala Pojana din Poiana Micului.

Preşedintele Forumului Democrat German-Regiunea Bucovina:  Mă bucur să fim împreună aşa cum au fost părinţii şi bunicii cu ani în urmă

Antonia Gheorghiu a mulţumit invitaţilor pentru participarea la manifestările orgranizate de Forumul Democrat al Germanilor –Regiunea Bucovina şi de a fi împreună aşa cum au fost părinţii şi bunicii cu ani în urmă.

“De aceea mă bucur foarte mult că ei sunt aici şi poate va da bunul Dumnezeu, odată, să ne vedem pe meleagurile României unite împreună. Este o idee şi o părere şi le mulţumesc din suflet că au venit aici”, a spus Gheorghiu.

Ea a mai spus că pe lângă participarea reprezentanţilor forumurilor germane din Reşiţa, Bacău, Bistriţa, Piatra Neamţ, Câmpulung Moldovenesc, din regiunea Extracarpatică şi din Cernăuţi, la aceste manifestări au participat şi preşedintele Consiliului Regional Schwaben, Jurgen Reichert, consilierul cultural al Ambasadei Germaniei la Bucureşti, Uwe Koch, preşedintele Asociaţiei germanilor strămutaţi din Bucovina în anul 1940, cu sediul în Augsburg, Ewald Zachmann, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, cărora le-au fost înmânate diplome şi medalii jubiliare.

Preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor: Această comunitate a germanilor a contribuit foarte mult la dezvoltarea acestui spirit al Bucovinei

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a declarat la această festivitate că, după părerea sa, “comunitatea germană este cea mai importantă din Bucovina”, pentru că, de-a lungul timpului, în istoria comună, această comunitate a germanilor a contribuit foarte mult la dezvoltarea acestui spirit al Bucovinei, alături de minorităţi precum cele poloneză, ucraineană, evreiască, etc.

“Suntem aici într-un capăt de Europa, la o frontieră de est, la o zonă care menţine încă, din păcate, un conflict în partea ucraineană, însă sincer vă spun, ce poate fi mai frumos, în construcţia europeană, decât această formulă de amestec între minorităţi, atât pe partea de sud a Bucovinei, în partea românească, cât şi în partea de nord, în partea ucraineană?! Trăiesc aici în bună comunitate, în bună colaborare, circa 20 de minorităţi, care au construit un teritoriu aparte, în care modul de lucru, modul de viaţă, modul în care ne raportăm unii la alţii este unul foarte bine înţeles şi respectat în Europa”, a spus Nechifor.

El le-a transmis germanilor din această zonă să fie puternici şi i-a asigurat că vor fi sprijiniţi, în continuare, de Consiliul Judeţean Suceava.

Preşedintele Consiliului Regional Schwaben, Jurgen Reichert: Regiunea Schwaben a preluat în 1955 un parteneriat asupra bucovinenilor strămutaţi, ce a stat la baza parteneriatului cu Suceava şi Cernăuţi

Preşedintele Consiliului Regional Schwaben, Jurgen Reichert, a declarat că Regiunea Schwaben a preluat în 1955 un fel de parteneriat oficial asupra bucovinenilor care au fost strămutaţi în 1940 şi din această legătură cu bucovinenii a rezultat acest parteneriat între regiunile Schwaben, Suceava şi Cernăuţi, iar bucovinenii stau şi ei la baza acestui parteneriat.

„Din această legătură de responsabilitate asupra unei populaţii, unui grup de populaţii, s-a dezvoltat mult mai târziu o legătură de parteneriat şi după cum văd astăzi e vorba din nou de legături între oameni, între cele două regiuni. Şi astăzi există grupe de oameni care au nevoie de sprijin”, a spus preşedintele Reichert.

El a subliniat că în cadrul parteneriatului existent astăzi colaborarea se desfăşoară pe mai multe domenii, iar importantă colaborarea între universităţi.

„Eu cred că în situaţia Europei de astăzi, poziţia elitelor în Europa este absolut decisivă şi colaborarea elitelor Europei cum există între instituţiile noastre e ceva de care am foarte mare grijă”, a spus Reichert.

El consideră că există mai puţin o problemă a elitelor care nu sunt în stare să rezolve situaţia dificilă de astăzi şi crede că sunt prea multe interese particulare ale unor grupuri particulare, care în ultima perioadă au reuşit să stăpânească dintr-un anumit punct de vedere discuţia.

„Şi situaţia pe care o avem în Grecia, cu care avem aşa de mare probleme în Europa actualmente nu este neapărat o lipsă de responsabilitate a elitelor. Eu cred că elitele şi grupurile care au de decis în această direcţie ştiu ce responsabilitate au şi ştiu ce măsuri trebuie luate. La fel cred că şi situaţia dificilă pe care o avem în Ucraina se analizează la fel. Există cercuri particulare mai micuţe, aş zice eu, de interes, care ne-au adus în această situaţie şi peste asta trebuie să trecem, peste eliminarea acestor interese particulare ale unor grupuri mici”, a explicat Jurgen Reichert.

El s-a arătat încrezător că situaţia tensionată din Europa va fi soluţionată.

“Eu cred că ceea ce citim astăzi, deseori, faptul că avem o situaţie aşa de tensionată şi care produce probleme în Europa, dar situaţia nu este aşa de catastrofală cum este descrisă actualmente în mass-media. Eu cred că noi suntem în stare să rezolvăm aceste probleme şi situaţia în Grecia, şi materială, nu e aşa de greu de rezolvat. Acolo nu este o economie aşa de mare care să ne dârâme”, a spus Reichert care consideră că se exagerează în această problemă.

Totodată, preşedintele regiunii germane consideră că sunt probleme mult mai mari, cum este situaţia şomajului în rândul tinerilor pe care el o consideră o problemă preocupantă.

“Şomajul tineretului mă preocupă pe mine şi cum acesta se reflectă în societate şi periclitează încrederea tineretului în societate, asta este o problemă. Şi asta nu are întotdeauna de a face şi cu materialismul. Vreau să vă spun că am citit o statistică în care tineretul român, de exemplu, este foarte mulţumit în ţara lui şi este o statistică pe care mie mi-ar plăcea să o cred. Dacă faceţi statistici la noi, privind tineretul german, nu primiţi asemenea cifre. La noi lumea nu este în asemenea măsură. Cel puţin ce se declară în rândul tineretului. De aceea eu cred că nu are nimic de a face aşa de mult cu materialismul şi există alte modalităţi de a aduce Europa împreună, măsuri cum le facem noi acum în judeţul Suceava. Tineretul trebuie să fie la fel  în Suceava ca şi în altă parte a Europei. Tineretul trebuie să se înţeleagă, să se întâlnească şi să se cunoască şi atunci eu cred că viitorul nostru în Europa nu este periclitat”, a spus Reichert.

Preşedintele Asociaţei germanilor strămutaţi din Bucovina în 1940, Ewald Zachmann: Mă bucur că Bucovina arată din nou aşa cum a fost înainte

Preşedintele Asociaţiei germanilor strămutaţi din Bucovina în anul 1940, cu sediul în Augsburg, Ewald Zachmann a transmis un salut al bucovinenilor din Germania participanţilor la această manifestare, în care se întâlnesc germanii bucovineni din Suceava.

El a spus că a venit la Suceava să transmită salutul compatrioţilor şi că sunt toţi prezenţi cu inima.

„Eu mă bucur că germanii au reuşit acum 25 de ani să se organizeze din nou, şi eu dacă observ acum şi aceste manifestări,  mă bucur că Bucovina arată din nou aşa cum a fost înainte, cu aceste multe grupuri etnice care au fost în trecut şi care renasc şi acum şi asta este pentru mine o bucurie”, a spus Zachmann.

El consideră foarte important şi faptul că Regiunea Schwaben a preluat în 1955, acest parteneriat asupra bucovinenilor, care, de-a lungul timpului, s-a transformat într-un parteneriat şi pentru această regiune, tot pentru bucovineni, indiferent de naţiune, şi că îl bucură faptul că regiunea Schwaben îşi extinde responsabilitatea şi face o politică europeană.

„Asta a fost o piatră de temelie prin care Bucovina reuşeşte să se reintegreze în Europa.

„În acest sens eu doresc toate cele bune Forumului German şi o muncă fructuoasă în continuare împreună cu oamenii care sunt aici”, a spus Zachmann.

Întrebat cât de aproape se simte de Suceava în condiţiile în care familia sa este originară din comuna suceveană Ilişeşti, Zachmann a răspuns că pentru el este întotdeauna emoţionant să revină la Ilişeşti şi se gândeşte la familia sa care a trăit 150 de ani pe aceste meleaguri.

“În ceea ce mă priveşte, eu pot să vă spun că familia mea nu a părăsit aceste locuri cu plăcere. Ei au trăit mulţumiţi aici, au muncit aici şi au plecat în cu totul alte constelaţii politice. Nu şi-au părăsit cu plăcere locul de baştină”, a explicat Zachmann.

El a precizat că nu l-a cunoscut pe tatăl său care a murit în război, iar mama sa a avut foarte multe greutăţi şi nu a avut niciodată şansa să se reîntoarcă aici unde a crescut.

„Acum am un plan, am trei copii şi şapte nepoţi, iar următoarea vizită pe care o voi face vom veni cu toţi. Asta ar putea să fie probabil la anul”, a mai spus Zachmann.


Intră acum și în grupul de



Exit mobile version