Profesorii din Rădăuţi dau primii semnalul protestelor generate de lipsa unei conduceri a Primăriei


Intră acum și în grupul de

Liderul Sindicatului Învăţământ Bucovina Rădăuţi, profesor Gheorghe Şorodoc, a anunţat, marţi, că se începe consultarea membrilor sindicali pentru declanşarea unor acţiuni de protest după ce situaţia  finanţării unităţilor de învăţământ din municipiu devine “critică” în condiţiile în care dizolvarea Consiliului Local Rădăuţi şi suspendarea primarului municipiului conduc la un blocaj care nu permite o rectificare bugetară.

sorodoc

Şorodoc a precizat într-un comunicat de presă că situaţia înregistrată în municipiul Rădăuţi, unde primarul este suspendat, iar Consiliul Local este dizolvat prin hotărâre judecătorească, a avut drept  consecință “blocarea activităților pe linie de cheltuieli de personal pentru învățământ, sănătate și administrație”.

El a arătat că inexistenţa Consiliului Local Rădăuţi conduce la un blocaj care face imposibilă orice rectificare bugetară.

“În municipiul Rădăuți sumele cu destinație de plată la hotărâri judecătorești, în cuantum de 857.000 lei sunt  virate către trezorerie, dar nu se poate face suplimentarea către bugetele instituțiilor de învățământ. Situația devine și mai critică în ceea ce privește salarizarea pentru lunile noiembrie și decembrie anul curent, când aceste fonduri nu ajung datorită  repartiției inițiale în bugetul școlilor pentru anul 2015”, se precizează în comunicatul de presă.

Şorodoc a explicat că alarmarea angajaților s-a declanșat încă din luna iunie, când salariile au fost diminuate şi  s-a aşteptat trimestrul următor, respectiv trimestrul III, pentru a se completa necesarul.

Liderul Sindicatului Învăţământ Bucovina Rădăuţi a spus că, în cursul zilei de marţi, s-a desfăşurat şedinţa extraordinară a acestui sindicat, la care au participat toţi liderii de sindicat din unităţile şcolare din Rădăuţi, stabilindu-se paşii care urmează a fi făcuţi în speranţa soluţionării situaţiei.

Astfel, liderii sindicatului au stabilit, printre altele, Convocarea Comisiei de dialog Social de pe lângă  Prefectura Suceava, consultarea membrilor de sindicat din fiecare unitate şcolară, privind declanşarea unor acțiuni de protest, conlucrarea cu membrii grupei sindicale Sanitas de la Spitalul municipal Rădăuţi.

“Aşteptăm cu mare interes discuțiile din cadrul Comisiei de Dialog Social pentru găsirea de soluții în deblocarea situației. În funcție de opțiunile  fiecărui membru de sindicat, vom stabili un calendar al acțiunilor de protest pentru îndreptarea situației existente la Primăria municipiului Rădăuți”, a mai precizat liderul Sindicatului Învăţământ Bucovina Rădăuţi.

 

 


Intră acum și în grupul de