Nechifor a răbufnit după ce patru consilieri PNL i-au trântit o hotărâre: Au blocat judeţul. Facem extraordinară până trece


Intră acum și în grupul de

Şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Suceava de miercuri, care se anunţa fără probleme şi în care urma să se adopte repartizarea sumelor defalcate din TVA şi a sumelor alocate din cotele defalcate din impozitul pe venit pentru anii 2016-2019, a fost dată peste cap de consilierul judeţean PNL Tudor Plăcintă.

tudor placinta
Tudor Plăcintă

Acest tip de hotărâre se aprobă în fiecare an, fără să existe în general obiecţii, ci doar, uneori, atenţionări că ar trebui să fie respectate criteriile stabilite, astfel de hotărâri făcând parte din procedura pentru elaborarea bugetelor localităţilor.

Preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, a spus că este important ca hotărârea să fie aprobată cât mai repede pentru ca fiecare localitate să transmită estimările Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice până la data de 30 septembrie şi să poată să-şi construiască bugetul pentru anul 2016.

Consilierul judeţean PNL Tudor Plăcintă a spus însă în şedinţă că el nu va vota această hotărâre pentru că niciodată nu s-a ţinut cont în repartizarea fondurilor către localităţi de ceea ce se decide prin acest tip de hotărâre.

El a spus că dacă în hotărârea iniţială se prevăd fonduri echilibrate pentru toate localităţile, când se face repartizarea nu se ţine cont de acesta şi fondurile nu sunt repartizate echitabil.

Nechifor i-a cerut lui Plăcintă să dea exemple concrete, dar acesta a spus că nu le poate furniza pe loc.

 

În urma votului, din cauză că la şedinţă participau doar 22 de consilieri judeţeni din cei 37, nu s-a obţinut majoritatea simplă întrucât alături de Plăcintă au mai votat împotrivă alţi trei consilieri PNL.

După acest vot Nechifor a declarat că nu se aştepta ca hotărârea să fie respinsă întrucât sunt puşi în dificultate toţi primarii din judeţ care nu pot să facă o estimare a proiectului de buget pentru anul 2016 până în 30 septembrie.

„ Aşa e legea şi nu e tocmeală”, a spus Nechifor.

catalin nechifor

El a adăugat că cei patru consilieri liberali care provin din PDL au votat împotrivă şi nu s-a putut aproba această hotărâre şi s-a ajuns în situaţie de blocaj.

„Nu mă aşteptam ca din fantezie politică să blocăm lucrurile”, a spus Nechifor care crede că astfel PDL atacă interesele sucevenilor pentru că localităţile sunt puse în situaţia de a nu respecta legea.

„E an electoral şi fiecare văd că îşi arată muşchii. Blocăm locuitorii din judeţ şi nu voi accepta asta. Mă voi consulta cu colegii şi voi face şedinţă până când votăm şi trece proiectul. Dacă cei de la PDL aşa înţeleg să funcţionăm, îmi pare rău să o spun că nu e soluţia corectă şi nici măcar legală”, a spus Nechifor.

El a anunţat că va fi convocată şedinţă extraordinară a CJ Suceava până când hotărârea va fi adoptată.

„ Vom mobiliza mai bine consilierii. A fost lovitura sub centură pe care cei de la PDL au vrut să o arate”; a spus Nechifor.

El a convocat pentru joi la ora 11 o şedinţă extraordinară a CJ Suceava pentru a supune dezbaterii acelaşi proiect de hotărâre.


Intră acum și în grupul de