Ce le-a transmis prefectul Constantin Harasim primarilor suceveni după incidentul de la Cornu Luncii


Intră acum și în grupul de

 

 

În vederea evitării unor situaţii similare incidentului în care a fost implicat primarul comunei Cornu Luncii, prefectul de Suceava, Constantin Harasim, le-a reamintit, marţi,  tuturor aleşilor locali că, în exercitarea mandatului, aceştia, în calitate de reprezentanţi ai colectivităţii locale, au obligaţia de a respecta prevederile Statutului aleşilor locali.

„În acest sens, în relaţiile cu cetăţenii, aleşii locali au obligaţia să se supună regulilor de curtoazie şi disciplină şi să nu folosească expresii injurioase, ofensatoare ori calomnioase”, arată Constantin Harasim într-un comunicat de presă.

El a subliniat  că potrivit prevederilor legale  “între prefecţi (…) şi primari (…) nu există raporturi de subordonare”, ci doar de bună colaborare.

Harasim (5)

De asemenea, funcţionarii publici şi personalul contractual din cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice au obligaţii legale privind conduita.

„Normele de conduită prevăzute de aceste acte normative sunt obligatorii pentru toate categoriile de salariaţi din cadrul autorităţilor sau instituţiilor publice, încălcarea acestora atrăgând răspunderea disciplinară, în condiţiile legii”, susţine Harasim.

El a subliniat că prin acest demers doreşte preîntâmpinarea unor incidente de genul celui de la Cornu Luncii, „care nu sunt compatibile cu statutul de ales local şi, după caz de funcţionar public, şi nu onorează cetăţenii judeţului Suceava”.

Primarul comunei Cornu Luncii, care a fost filmat în timp ce înjura şi scuipa o localnică, a fost exclus, luni seara, din PSD.

Potrivit unui comunicat al PSD Suceava, Biroul Politic Permanent al PSD Suceava, s-a întrunit luni seara şi a decis excluderea din partid a domnului Gheorghe Fron, primarul comunei Cornu Luncii.

“Organizaţia PSD Suceava regretă situaţia apărută în cazul domnului primar al comunei Cornu Luncii”, se arată în comunicat.

O femeie în vârstă de 64 de ani, din comuna Cornu Luncii, Maria Tretiag, cu handicap cardiac şi locomotor, l-a filmat pe primarul PSD al comunei, Gheorghe Fron, în timp ce o înjură şi o scuipă când femeia cere sprijin pentru locuinţa socială repartizată de Primărie.

Femeia s-a adresat unui cotidian local şi a spus că din primăvara anului trecut ea şi soţul său, Valerian Tretiag, asistent la Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Sasca Mică, din comuna Cornu Luncii, au fost evacuaţi din clădirea fostului dispensar din comună şi au primit o locuinţă socială într-un bloc din localitate, dar apartamentul era nelocuibil.

Ea a explicat că a încheiat un contract cu primăria prin care urma să li se deconteze lucrările făcute la apartament din chiria pe care urmau să o plătească, dar că nu a putut recupera banii investiţi în condiţiile în care femeia este scutită de la plata taxelor şi a chiriei aferente întrucât este încadrată cu handicap cardiac şi locomotor.

Femeia a mai spus că pentru lucrări de reparaţii în apartament a împrumutat 50.000 de lei, iar condiţiile de locuit nu sunt încă bune pentru că blocul nu este racordat la canalizare, iar acum femeia spune că riscă să rămână fără energie electrică de la 1 noiembrie din cauză că primarul nu a reînnoit contractul de închiriere pentru locuinţa socială.

Ea a mai spus că, în aceste condiţii, a încercat de mai multe ori să se adreseze primarului Gheorghe Fron, care ar fi agresat-o verbal, motiv pentru care a decis să filmeze o astfel de discuţie cu primarul pentru a prezenta modul în care se comportă primarul PSD.

Primarul Gheorghe Fron a declarat că există un conflict cu respectiva familie de mai mult timp şi că a fost provocat pentru ca incidentul să fie filmat.

 

 

 

 

 


Intră acum și în grupul de