Functionarii din orase vor primi salariile pe card


Intră acum și în grupul de

Plata drepturilor salariale pentru personalul institutiilor publice cu sediile în mediul urban se va face prin intermediul cardurilor începând de anul viitor, se precizeaza într-un comunicat al Biroului de presa al Guvernului. Ministerele, celelalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale si locale, precum si institutiile publice din subordinea acestora vor lua masurile necesare ca trecerea la plata prin card a drepturilor salariale ale personalului lor sa se faca pâna la 31 decembrie 2007, conform unei Hotarâri adoptate în sedinta de marti, a Guvernului.

Categoriile de institutii publice exceptate de la prevederile acestei hotarâri sunt stabilite prin ordin al Ministrului Economiei si Finantelor, la propunerea ordonatorilor principali de credite. Institutiile de credit prin care vor fi efectuate aceste plati vor fi selectate de catre ordonatorii principali de credite, în conditiile legii. Salariatii pot opta pentru plata salariilor si prin intermediul altor institutii de credit decât cele selectate de catre ordonatorii principali de credite. Trecerea catre sistemul de plata a drepturilor salariale vizeaza eliminarea cheltuielilor bugetare aferente asigurarii unei cantitati impresionante de numerar destinate achitarii drepturilor salariale pentru aceste categorii de personal si pensionari. Ea este determinata, totodata, de necesitatea modernizarii economiei românesti, prin trecerea catre sisteme moderne de plata a drepturilor salariale.

La ora actuala, institutiile de credit dispun de o infrastructura a bancomatelor si serviciilor aferente platilor la comercianti prin intermediul cardurilor suficient de dezvoltata la nivelul municipiilor si oraselor. Odata cu publicarea actului normativ în Monitorul Oficial, se abroga H.G. nr. 551/2001 privind introducerea sistemelor moderne de plata a salariilor, publicata în Monitorul Oficial nr. 327 din 18 iunie 2001, care nu stabilea un termen limita pentru trecerea la plata prin card a drepturilor salariale pentru personalul din institutiile publice. Întrucât au fost primite semnale din partea asociatiilor pensionarilor, Primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu i-a cerut ministrului Pacuraru sa demareze rapid o actiune de consultare a acestora în ceea ce priveste modul în care doresc sa primeasca pensia, prin card sau prin intermediul Postei Române.


Intră acum și în grupul de