Inalt Prea Sfintitul Daniel a fost ales Patriarh


Intră acum și în grupul de

Daniel Ciobotea, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, este noul Patriarh al României. ÎPS Daniel a fost ales cu 95 de voturi, în timp ce contracandidatul sau, Mitropolitul Clujului, Bartolomeu Anania, a obtinut 66 de voturi. Mitropolitul Daniel a fost ales în cel de-al doilea tur de scrutin, în care s-a confruntat cu ÎPS Bartolomeu. Al treilea candidat desemnat dimineata de Sfântul Sinod, episcopul de Covasna si Harghita, Ioan Selejan, a obtinut doar 18 voturi, fiind eliminat dupa primul tur. În prima declaratie dupa vot, ÎPS Daniel a vorbit despre traditie si a precizat ca îsi doreste sa faca biserica mai cunoscuta. Înalt Prea Sfintitul Daniel a fost ales Patriarh dupa aproape 3 ore de dezbateri. Membrii Sfântului Sinod au urcat înca de dimineata Dealul Mitropoliei pentru sedinta în care au fost desemnati candidatii la Scaunul Patriarhal. Sedinta Colegiului Electoral Bisericesc pentru alegerea patriarhului a fost deschisa de Loctiitorul de Patriarh, adica de Înalt Prea Sfintitul Daniel. Fiecare votant a primit un buletin si a bifat numele celui pe care îl considera demn de a fi ales. Dupa aproape doua ore, secretarul Sfântului Sinod i-a anuntat pe cei trei candidati la Scaunul Patriarhal: Mitropolitul Daniel, Mitropolitul Bartolomeu si Mitropolitul Ioan al Covasnei si Harghitei. Surpriza a fost nominalizarea episcopului de Harghita si Covasna, Prea Sfintitul Ioan Selejan.

A urmat primul tur de scrutin al alegerilor. În primul tur, ÎPS Daniel a primit 80 de voturi, ÎPS Bartolomeu Anania – 62 de voturi, PS Ioan Selejan – 18 voturi, iar un vot a fost anulat. Ca urmare a rezultatelor primului vot, Mitropolitul Ioan a iesit din cursa pentru Patriarhie. Noul patriarh, care va avea titulatura „Prea Fericirea Sa, Arhiepiscop al Bucurestilor, Mitropolit al Munteniei si Dobrogei si Prea Fericitul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române”, va fi învestit în functie peste aproximativ trei saptamâni. În perioada de la alegere si pâna la învestire, interimatul va fi asigurat tot de el. ÎPS Daniel este reprezentant al curentului modernist-ecumenist, fiind sustinut de eparhiile conduse de Laurentiu Streza, ajuns mitropolit cu ajutorul lui Daniel. În plus, a fost sprijinit si eparhiile conduse de Nicolae Corneanu, Mitropolitul Banatului, si de peste Ocean, din America si Canada.

ÎPS Daniel s-a nascut pe 22 iulie 1951. La 23 de ani obtine diploma de licenta în teologie. Dupa doi ani pleaca în Franta, unde obtine doua doctorate în teologie la Strassbourg. În 1987 intra în viata monahala la Manastirea Sihastria, unde este hirotonisit ieromonah. Pe 1 martie 1990 este ales episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timisoarei, iar în luna iulie a aceluiasi an este înscaunat Arhiepiscop al Iasilor si Mitropolit al Moldovei si Bucovinei.


Intră acum și în grupul de