Peste 600 000 de lei imputaţi de CAS unor furnizori de servicii medicale, de dispozitive medicale şi de medicamente pentru nerespectarea clauzelor contractuale


Intră acum și în grupul de

Preşedintele director general al CAS Suceava, Cristi Bleorţu, a declarat că, în primele zece luni ale anului, au fost efectuate peste 200 de controale la furnizorii aflaţi în relaţii contractuale cu instituţia şi s-au aplicat 297 de sancţiuni pentru nerespectarea clauzelor contractuale fiind imputate aproape 600 000 de lei, iar în patru cazuri au fost reziliate contractele.

Bleorţu a spus, vineri, într-o conferinţă de presă, că din totalul celor 208 acţiuni de control efectuate de inspectorii Serviciului Control al CAS Suceava, 175 au fost acţiuni de control tematic şi 33 acţiuni de control operativ, fiind verificată respectarea prevederilor contractuale de către furnizorii de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale.

Cristi Bleortu (4)

El a mai spus că , în aceeaşi perioadă, au mai fost efectuate şi trei acţiuni de control operativ la persoane juridice ai căror salariaţi beneficiază de concedii medicale.

Astfel, au fost efectuate 88 de controale la medicii de familie, 30 la medicii de specialitate clinică, 16 controale  la furnizori de servicii medicale de specialitate paraclinică (laboratoare, radiologie, imagistica medicală), 46 la farmacii, 10 controale la spitale,  3 la furnizori de dispozitive medicale, 4 la furnizori de îngrijiri medicale la domiciliu, trei la furnizorii de servicii medicale de recuperare şi 8 acţiuni de control la furnizorii de servicii medicale dentare.

“În urma controalelor efectuate la furnizorii de servicii medicale, medicamente, dispozitive medicale pentru nerespectarea clauzelor contractuale s-au dispus 297 măsuri şi a fost imputată suma totală de 599.889,85 de lei. Urmare a nerespectării clauzelor contractuale au fost reziliate patru contracte, câte un contract pentru servicii medicale paraclinice, dispozitive medicale, îngrijiri la domiciliu şi ambulatoriu de specialitate”, a spus Bleorţu.

El a precizat că inspectorii au dispus recuperarea de la 65 de medici de familie a sumei de 181 853 de lei reprezentând contravaloarea reţetelor prescrise fără respectarea protocoalelor de prescriere a medicamentelor, iar în cazul a 21 de medici de familie care au prescris două reţete/lună pentru pensionari care au venituri numai din pensii de până la 700 lei/luna, nerespectand legislaţia care prevede prescrierea doar a unei reţete/lună pentru această categorie de asiguraţi, suma imputată fiind de 7.308,13 de lei.

Bleorţu a spus că inspectorii au mai constatat că  24 medici de familie şi 10 medici specialişti nu au introdus în sistemul informatic reţetele medicale prescrise off-line, suma imputată fiind de 9.782,91 lei în cazul medicilor de familie şi de 2.343 lei medicilor specialişt.

Totodată, pentru nerespectarea programului de lucru declarat la CAS Suceava, a fost imputată suma totală de 9.176,63 lei  în cazul a zece medici de familie, trei medici specialişti, trei medici dentişti, a unui furnizor de îngrijiri la domiciliu şi a şapte farmacii.

Pentru servicii medicale raportate la CAS, dar neefectuate, care au fost identificate la

zece medici de familie, doi medici specialişti şi doi medici dentişti, suma totală imputată a fost de 11.700 lei. (Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de