Şapte amenzi şi trei avertismente au fost aplicate de inspectorii sanitari suceveni în urma controalelor efectuate în luna noiembrie


Intră acum și în grupul de

Aproape 900 de controale au fost efectuate de inspectorii sanitari suceveni, în cursul lunii noiembrie, în urma cărora au fost aplicate trei avertismente şi şapte amenzi contravenţionale în valoare de 8550 de lei, cele mai multe sancţiuni fiind aplicate pentru lipsa unor documente.

Potrivit inspectorului şef al Serviciului Control în Sănătate Publică din cadrul DSP Suceava, medicul Ludovic Abiţei, în cursul lunii noiembrie, au fost efectuate cinci controale în domeniul apei potabile şi au fost verificaţi un producător şi un distribuitor de apă, precum şi trei fântâni publice, fiind  aplicată o amendă în valoare de 4000 de lei, întrucât un furnizor de apă din judeţ nu a notificat DSP Suceava cu privire la momentul întreruperii furnizării apei, aşa cum prevede legislaţia.

ludovic abitei 3

 El a spus că în timpul acestor controale au fost recoltate şase probe de apă, în urma analizelor constatându-se că apa din două probe nu era corespunzătoare din punct de vedere fizico-chimic, iar în cazul altor două probe apa nu era corespunzătoare din punct de vedere bacteriologic.

Abiţei a mai spus că în domeniul turismului au fost efectuate 28 de acţiuni de control, din care 26 la pensiuni turistice şi două la unităţi de cazare hotelieră.

Medicul sucevean a precizat că verificări s-au desfăşurat şi în spaţii publice pentru fumat, la unităţi care comercializează produse din tutun şi la unităţi sanitare fiind aplicate trei amenzi contravenţionale pentru fumat în spaţii publice, în valoare de 750 de lei.

Abiţei a spus că în domeniul cosmeticelor s-au derulat 34 de controale la unităţi care comercializează produse cosmetice şi la unităţi de frizerie, coafură, cosmetică, manichiură, pedichiură, fiind aplicat un avertisment, dar şi 144 de verificări în domeniul produselor cosmetice.

Şeful Serviciului Control în Sănătate Publică a precizat că alte 300 de controale au fost efectuate la distribuitori, retaileri şi utilizatori de produse dezinfectante, fiind aplicată o amendă în valoare de 800 de lei pentru lipsa certificatului de conformitate.

El a spus că trei amenzi, în valoare totală de 3000 de lei, au fost aplicate în urma unor acţiuni de control în patru unităţi de învăţământ sucevene, respectiv şcoli primare şi gimnaziale şi grădiniţe, sancţiunile fiind aplicate întrucât în trei şcoli personalul desemnat pentru derularea programului “Laptele şi cornul” fie nu urmase cursul de noţiuni fundamentale de igienă, fie nu avea efectuate analizele medicale specifice.

Medicul sucevean a arătat că 80 de controale au vizat unităţi de asistenţă medicală primară, de asistenţă medicală ambulatorie, de asistenţă medicală dentară, laboratoare de analiză medicală, unităţi de radiologie şi imagistică medicală, unităţi medico-sociale şi centre socio-medicale fiind aplicate două avertismente.

Alte 81 de controale au fost efectuate în domeniul colectării şi depozitării produselor periculoase.

Inspectorul şef al Serviciului Control în Sănătate Publică Suceava a spus că, în cursul lunii noiembrie, au fost soluţionate 18 sesizări, au fost efectuate 21 de acţiuni de îndrumare şi consultanţă şi trei acţiuni comune cu alte autorităţi.(Liliana B.)


Intră acum și în grupul de