Cei doi viceprimari ai Sucevei vor să interzică accesul căruțelor pe domeniul public


Intră acum și în grupul de

Cei doi viceprimari ai municipiului Suceava, Lucian Harșovschi și Ovidiu Doroftei, au inițiat un proiect de hotărâre pentru interzicerea vehiculelor cu tracțiune animală pe domeniul public.

caruta prin suceava 3

Potrivit expunerii de motive, de obicei, căruțele nu sunt semnalizate corespunzător pe timp de noapte și blochează uneori o bandă de circulație, aglomerând astfel traficul rutier.

„Mai mult, deoarece căruțele circulă foarte încet pe prima bandă, sunt afectate cu precădere mijloacele de transport în comun care trebuie să ocolească aceste atelaje”, se menționează în expunerea de motive a celor doi viceprimari.

Lucian Harșovschi și Ovidiu Doroftei semnalează și faptul că proprietarii căruțelor transportă deșeuri pe care le adună din buncărele de gunoi, iar pe timp de vară, în special, căruțele folosite în aceste scopuri emană un miros neplăcut.

„Pentru unii locuitori ai municipiului este neplăcut să asiste la scene în care cai prost întreținuți sunt bătuți sau maltratați în orice fel. Din nefericire, pentru a stârni mila publică, unii proprietari de animale își întrețin necorespunzător animalele în mod intenționat, pentru ca acestea să arate cât mai jalnic”, au mai arătat inițiatorii proiectului.

Viceprimarii municipiului Suceava subliniază și faptul că de multe ori animalele sunt folosite în scopul cerșetoriei, iar pentru copii, în mod special, este traumatizant să vadă cai chinuiți, bătuți, cu răni vizibile sau membre lezate.

Totodată, Lucian Harșovschi și Ovidiu Doroftei susțin că trebuie aplicate sancțiuni căruțașilor care circulă pe drumurile publice ale municipiului Suceava, iar pentru a fi eficientă, această măsură trebuie să fie însoțită și de sancțiunea complementară de imobilizare a căruțelor, fără cal, până la plata amenzii.

Astfel, dacă proiectul va trece în ședința de Consiliu Local de săptămâna viitoare, polițiștii locali suceveni vor putea aplica amenzi cuprinse între 500 și 1.500 lei, sancțiunea fiind completată de imobilizarea căruțelor.

Conform proiectului, contravenientul poate achita jumătate din minimul amenzii pe loc sau în termen de cel mult 48 de ore de la data comunicării procesului verbal, iar vechiculele imobilizate vor fi staționate pe domeniul public, în cel mai apropiat spațiu disponibil, astfel încât să nu fie stânjenită circulația pe drumurile publice.

Prin excepție, vehiculele cu tracțiune animală care vor participa la evenimente artistice, culturale sau sportive vor avea voie să circule și să staționeze pe domeniul public al Sucevei.

„Ținem să menționăm că autorii morali ai acestei hotărâri sunt de fapt cetățenii municipiului Suceava care ne-au semnalat în repetate rânduri problemele cauzate de existența căruțelor în municipiul Suceava, iar noi, semnatarii, îndeplinim doar o formalitate”, au concluzionat cei doi viceprimari ai Sucevei, Lucian Harșovschi și Ovidiu Doroftei. (Mihaela Tcaciuc)

 


Intră acum și în grupul de