Primarul comunei Ipoteşti, Dumitru Corjuc, îndepărtat din funcţie prin ordin al prefectului Constantin Harasim

Primarul comunei Ipoteşti, Dumitru Corjuc, şi-a pierdut mandatul după ce a fost condamnat la patru luni de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese întrucât nora sa a fost angajată secretar al Consiliului local Ipoteşti.

ipotesti_primaria

 

Într-un comunicat de presă, Prefectura Suceava arată că în baza hotărârii judecătoreşti, cât şi ţinând cont de referatele întocmite de secretarul comunei Ipoteşti, prin care s-a menţionat că se impune emiterea unui ordin pentru constatarea încetării de drept, înainte de termen, a mandatului de primar al comunei Ipoteşti, în data de 9 decembrie 2015, prefectul judeţului, Constantin Harasim, a emis Ordinul privind constatarea încetării de drept a mandatului primarului comunei Ipoteşti, Corjuc Dumitru, înainte de termen, ca urmare a condamnării definitive a acestuia la o pedeapsă privativă de libertate, a cărei executare a fost suspendată condiţionat în baza art. 81 din CPC din 1969.

Pe durata vacanţei funcţiei de primar al comunei Ipoteşti, judeţul Suceava, atribuţiile ce îi sunt conferite prin prezenta lege vor fi exercitate de drept de viceprimarul comunei.

Primarul Dumitru Corjuc din Ipoteşti şi-a angajat nora în primărie şi a numit-o secretar al comunei, situaţia fiind sesizată de  Agenţia Naţională de Integritate care a depus plângere penală pentru conflict de interese.

Potrivit unui comunicat al Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) din 2011, primarul comunei Ipoteşti, Dumitru Corjuc a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese în materie administrativă, întrucât, în calitate de primar, a semnat dispoziţiile prin care nora sa a fost numită în funcţia de consilier juridic, pentru ca, ulterior, aceasta să fie numită în funcţia de secretar al comunei Ipoteşti, judeţul Suceava, funcţie exercitată cu caracter temporar până la data de 13 iulie 2011, când revine în funcţia publică de consilier juridic, urmând ca, după promovarea examenului organizat de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, aceasta să fie numită în funcţia publică de conducere de secretar al comunei”. Potrivit Legii 161/2003, potrivit cărora „Primarii sunt obligaţi să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziţie, în exercitarea funcţiei, care produce un folos material pentru sine, pentru soţul său ori rudele sale de gradul I”. În acest caz, ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava cu privire la posibila săvârşire de către Dumitru Corjuc a infracţiunii de conflict de interese. Corjuc a fost condamnat de Judecătoria Suceava, la patru luni de închisoare cu suspendare, decizie menţinută de Tribunalul Suceava.