Fotbal, UEFA Champions League – Grupa A – Marseille, victorie istorica pe “Anfield Road”


Intră acum și în grupul de

FC Liverpool – Olympique Marseille 0 – 1
Fiecare meci pe Anfield este unul special. Atmosfera creata de fani este si va fi mereu una incredibila, însa, miercuri seara, „cormoranii” au plecat suparati acasa.
Etapa a doua a Ligii Campionilor nu a fost pe placul finalistelor de anul trecut din Liga Campionilor. Daca detinatoarea trofeului, AC Milan, s-a împiedicat la Glasgow, finalista Liverpool a capitulat în fata francezilor de la Olympique Marseille, acestia fiind primii din tara lor care se impun pe “Anfield Road”.
Egalul din urma cu doua saptamâni, 1-1 la Porto, obliga Liverpool la victorie, însa aceasta nu a venit, Marseille plecând învingatoare din Anglia, scor 1-0, si cu o pozitie întarita în fruntea grupei A, dupa cele sase puncte acumulate. Unicul gol al partidei a fost marcat în minutul 77, de Valbuena, care i-a oferit noului antrenor Erik Gerets un debut perfect pentru cariera sa de la Marseille.
Cei câtiva fani francezi veniti la meci au sarbatorit sutul violent de la marginea careului al lui Valbuena, care nu i-a lasat nicio sansa lui Pepe Reina, dupa ce Mohamed Sissoko a pierdut stupid posesia. „Cormoranii” s-au luptat pentru un gol egalizator, însa Sami Hyypia a trimis pe lânga poarta dupa o centrare din corner a lui Voronin. Yossi Benayoun si-a vazut lovitura de cap respinsa, în timp ce sutul lui Fernando Torres a lovit bara portii, dupa ce portarul Steve Mendana a salvat un gol gata facut din picioarele lui Steven Gerrard.

Besiktas Istanbul – FC Porto 0 – 1
În cealalta partida a grupei, FC Porto a dat lovitura pe finalul partidei din Turcia, cu Besiktas. Quaresma a adus victoria în minutul doi de prelungire al partidei si trei puncte pentru oaspeti, în plus fata de cel obtinut acasa cu Liverpool.

Grupa B  

CF Valencia – Chelsea Londra 1 – 2  
Se pare ca Roman Abramovici este un patron extrem de inspirat. Dupa ce a insistat sa îl pastreze pe Avram Grant în ciuda opozitiilor venite din partea suporterilor si chiar a jucatorilor, magnatul rus are motive sa îsi frece palmele de fericire: Chelsea a reusit prima victorie post-Mourinho.
Si ce victorie! Tocmai pe “Mestalla”, în fieful Valenciei. Londonezii au abordat un sistem de joc aparent defensiv, într-un 4-5-1 cu doi închizatori si cu Didier Drogba singur în atac. În pofida acestui aspect, cei care au deschis scorul au fost gazdele: în minutul 9, percutantul atacant David Villa reuseste un „un-doi“ de exceptie cu el însusi, dar cu largul concurs al lui Essien, si marcheaza pe lânga Cech, portarul „albastrilor” fiind putin iesit dintre buturi. La doar câteva secunde dupa o ratare a lui Juaquin, minutul 21 avea sa aduca egalarea pe tabela. Dupa o pasa superba printre fundasii adversi, marca Didier Drogba, Malouda a centrat de pe flancul stâng iar Joe Cole a reusit sa marcheze cu usurinta. Atacantul ivorian a fost si el aproape sa îsi treaca numele pe tabela, însa sutul sau surprinzator din minutul 24 a trecut putin pe lânga poarta unui Hildebrand uluit. În ciuda altor ratari, cele doua echipe aveau sa intre la pauza la egalitate. Repriza secunda se anunta însa una extrem de interesanta.
În minutul 56, întreaga “Mestalla” exulta de bucurie. Fanii spanioli aveau însa sa treaca de la extaz la agonie. Golul lui Villa a fost anulat, pasa primita cu pieptul de la Morientes surprinzându-l într-o pozitie de offside. Golul oaspetilor din minutul 71 avea însa sa fie regulamentar: Joe Cole trimite o pasa de senzatie printre aparatorii spanioli, mingea ajunge la Drogba si ivorianul suteaza cu putere pe lânga portarul „liliecilor” Dupa alte sase minute, atacantul de culoare al „albastrilor” a fost la un pas de a realiza dubla, însa Hildebrand a reusit o interventie de zile mari. Ultima ocazie a apartinut gazdelor, dar Villa si Marchena nu au reusit sa introduca mingea în poarta lui Cech, din pozitii foarte bune. Scor final 1-2 si Avram Grant revine pe pamânt britanic cu trei puncte extrem de pretioase.
Au evoluat formatiile:
Valencia: Hildebrand – Miguel, Albiol, Helguera, Moretti – Joaquin, Marchena, Albelda, Silva – Morientes, Villa.
Chelsea: Cech – Ferreira, Terry, Carvalho, Ashley Cole – Makelele, Essien, Obi, Joe Cole, Malouda – Drogba.

Rosenborg BK – Schalke 04 0 – 2
În cealalta partida a serii din etapa a doua a Grupei B, nemtii de la Schalke, învinsi în meciul de debut de Valencia cu scorul de 1-0, au reusit sa se impuna la Trondheim, în fata unui Rosenborg obosit si lipsit de ambitia cu care ne-a obisnuit în editiile trecute ale Ligii. Vicecampionii din Bundesliga au învins cu 2-0, ambele goluri fiind marcate în repriza secunda, prin Jones 


Intră acum și în grupul de