FOTBAL. Cupa UEFA – Neinvinsi dar eliminati! – Rapid Bucuresti – FC Nurnberg


Intră acum și în grupul de

Rapid Bucuresti – FC Nurnberg 2 – 2 (1 – 1)

Se facea ca Rapid era o sperietoare pentru formatiile germane, pe teren propriu, în Cupa UEFA. Evolutiile din trecut cu Hertha Berlin si Hamburger SV îndreptateau acest mit, însa a fost nevoie de un frate mai mic din Bundesliga pentru ca zmeul sa fie rapus.

Aflata pe locul 16 în prima liga germana, FC Nurnberg a reusit sa treaca de Rapid, scor 2-2, în Giulesti, si sa opreasca formatia româneasca din drumul spre a treia prezenta consecutiva în grupele Cupei UEFA. Dupa 0-0 la Nurnberg, putini le mai dadeau sanse nemtilor, iar în tabara „alb-visinie” o eliminare echivala cu un esec de proportii. Si asa a fost, temerile lui George Copos au fost îndreptatite, iar Rapid a ratat o posibila sansa de a fi singura echipa care ar fi adus puncte României în clasamentul UEFA.

Bravii germani au dat de pamânt cu eroul negativ din tara lui Dracula, iar pamântul a resimtit fiorul cutremurului din Giulesti. Si ce pacat! Rapid începuse excelent partida si pe tot parcursul meciului a aratat ca putea chiar matura cu formatia germana. Cesinha i-a avertizat în minutul zece pe nemti de ceea ce avea sa urmeze, iar cinci minute mai târziu a deschis scorul. La o lovitura de colt executata de Maldarasanu, Cesinha a venit lansat din linia a doua, s-a înaltat si a trimis puternic cu capul în poarta lui Nurnberg . Gol si petrecerea în Giulesti începea. O petrecere de la care lipsea aristocratul fan Florian Pittis, care ar fi împlinit 64 de ani în ziua meciului, dar care îsi veghea de sus favoritii.

Bucuria nu a fost însa de lunga durata, pentru ca atacantul Kluge a restabilit egalitatea în minutul 21. Dupa ce Maftei l-a scos din offside pe Kluge, acesta a preluat liber în careu si a marcat pe lânga Andrade, care iesise si el gresit din poarta. Timp era berechet pentru golul victoriei, însa minutele s-au scurs, pauza a trecut, ocaziile si-au facut aparitia, însa nu au fost finalizate. Si gata! Golul calificarii era marcat. Din pacate pentru fotbalul românesc, finalizarea i-a apartinut lui Misimovici, care l-a învins pe Andrade în minutul 55 cu un sut excelent plasat de la marginea careului de 16 metri.

Rapid avea nevoie de doua goluri pentru a ajunge în grupele Cupei UEFA, însa doar unul dintre acestea a venit si mult prea târziu, în ultimul minut de joc. A marcat Lazar , pentru a mentine macar o invincibilitate de doi lei pe terenul propriu. Un gol care nu face altceva decât sa întoarca cutitul în rana giulestenilor. Un gol care îi face sa realizeze cât de aproape au fost de calificare. Un gol care semneaza un egal cât un blestem pentru Rapid, formatie ce anul trecut a fost eliminata din grupele Cupei UEFA dupa patru astfel de rezultate.

Nemtii si-au facut datoria, au stat la cutie si au speculat orice greseala a bucurestenilor. Chiar si golul doi a venit într-un moment în care pasele fundasilor giulesteni ajungeau oriunde numai la coechipieri nu. A fost nevoie de una dintre aceste pase si de o sclipire a lui Misimovici ca acesta sa scrie o pagina de istorie la clubul german. O istorie care mai contine si o retrogradare legendara pe când Nurnberg era campioana… Dar o istorie care continua…

Au evoluat echipele:

Rapid: Andrade – Sapunaru, Maftei, M. Constantin, Bozovic – Maldarasanu, Grigore (Lazar, 46), Grigorie (Mazilu, 59)- Cesinha, Boya (Burdujan, 64), Buga. Antrenor: Cristiano Bergodi.

FC Nurnberg: Blazek – Spiranovic, Galasek, Wolf, Reinhardt – Saenko, Kluge (Kennedy, 85), Mnari (Schmidt, 68), Kristiansen – Misimovic, Mintal (Charisteas, 71). Antrenor: Hans Meyer.


Intră acum și în grupul de