Firmele sucevene ce exploatează lemn ameninţă că boicotează principala licitaţie de masă lemnoasă a Direcţiei Silvice

Exploatatorii de lemn din Suceava sunt nemulțumiți că licitaţia de masă lemnoasă pentru 2016, organizată de Direcţia Silvică Suceava, se va face cu prezentarea ofertei în plic închis şi nu va fi licitaţie deschisă cu strigare.

Aceștia consideră că licitația nu este transparentă și susţin că preţurile de pornire pentru licitaţie sunt mari şi că masa lemnoasă scoasă la licitaţie este mai puţină faţă de anul trecut.

Astfel, peste două sute de reprezentanţi ai unor firme sucevene specializate în exploatarea lemnului au solicitat, joi, autorităţilor judeţene să intervină pentru modificarea condiţiilor de desfăşurare a acestei licitații, ameninţând că în caz contrar vor boicota licitaţia.

Autorităţile judeţene au explicat acestora că această licitaţie este organizată în baza legislaţiei în vigoare şi că procedurile sunt în derulare şi nu se pot schimba condiţiile de organizare.

Preşedintele comisiei de licitaţie, Valerian Solovăstru, director adjunct al Direcţiei Silvice Suceava, a declarat că organizarea acestei licitaţii se face cu cea mai mare transparenţă posibilă.

valerian solovastru 2

„Mai multă transparenţă nu există. Vin, depun plicul şi apoi află dacă au câştigat”, a spus Solovăstru.

El a spus că dacă s-ar face cu strigare, licitaţia ar dura cel puţin o săptămână, fiind vorba de 700 de partizi (parcele) de pe care se va exploata lemnul.

Totodată, Solovăstru a menţionat că masa lemnoasă scoasă la licitaţie a fost stabilită în baza actelor normative aflate în vigoare.

Directorul Direcţiei Silvice Suceava, Sorin Ciobanu, a precizat, la rândul său, că preţul de pornire a fost stabilit în baza regulamentului de organizare a licitaţiei aprobat prin Hotărâre de Guvern.

Sorin Ciobanu

Principala licitaţie de masă lemnoasă pe picior pentru producţia anului 2016 va fi organizată de Direcţia Silvică Suceava luni şi marţi, fiind oferit un volum total de masă lemnoasă de 518.719 metri cubi, din care 383.291 mc de lemn răşinoase, 105.254 mc de lemn de fag, 1.951 mc de lemn de stejar,  iar 18.470 mc pentru diverse tipuri de lemn tare şi 9.753 pentru diverse tipuri de lemn de moale.

Masa lemnoasă pe picior rămasă neadjudecată după încheierea licitaţiei nu se poate adjudeca prin negociere, se menţionează în regulamentul de organizare. (R.N.B.)