FOTO Un proiect european a salvat un monument istoric al Sucevei. Vezi cum arată acum Biserica Sf Simion cu Turnul Roşu


Intră acum și în grupul de

Lucrările de consolidare, reabilitare, protejare şi valorificare a Bisericii Sfântul Simion şi Turnul Clopotniţă din Suceava, monumente de secol XVI – XVII, realizate în cadrul unui proiect cu finanţare europeană, precum şi cele de construcţie a unui punct de informare turistică, au fost finalizate şi recepţionate.

Sf. Simion Turnu Rosu Ciupu (113)

Preotul paroh al Parohiei Ortodoxe Române “Sfântul Simion” Suceava, Constantin Ciupu, a declarat, joi, la conferinţa de încheiere a proiectului “Consolidarea, reabilitarea, protejarea şi valorificarea monumentelor de secol XVI şi XVII, aflate în patrimoniul naţional şi cunoscute sub numele de “Turnul Clopotniţă” şi Biserica”Sfântul Simion” că prin implementarea acestui proiect s-a reuşit salvarea de la distrugere a celor două obiective istorice importante ale Sucevei.

Părintele Ciupu a spus că Biserica “Sfântul Simion” şi Turnul Clopotniţă aparţin Bisericii Armene din România, respectiv Parohiei Armene din Suceava, iar colaborarea cu această instituţie bisericească a fost stabilită printr-un contract de concesiune.

El a mai spus că pe parcursul derulării proiectului a beneficiat de sprijinul prompt, în cadrul legal, al tuturor instituţiilor de stat care au fost implicate în această activitate.

Preotul paroh a spus că lucrările au fost terminate la timp şi cu calitatea propusă în proiect arătând că acest lucru a fost posibil graţie colaborării fructuoase cu Trustul de Construcţii 1 SA din Iaşi şi SC General Construct SRL, precum şi cu firma de proiectare şi arhitectură Polarh Design Bucureşti.

“Consider că această construcţie a turnului, emblematică pentru oraşul Suceava, va putea să vegheze de aici, din cartierul Zamca, ani buni, în continuare, pacea şi bunăstarea şi tot ceea ce presupune viaţa în urbea noastră. Spun asta, pentru că biserica s-a încheiat acum ca şi construcţie, dar începe lucrarea de construcţie comunitară, în ceea ce priveşte spiritul uman, calitatea cetăţenească civică şi calitatea de credincioşi ai Bisericii Ortodoxe Române, a celor care locuiesc aici şi a celorlalţi cetăţeni din Suceava şi credincioşi ortodocşi care vor dori să beneficieze de acest loc, din acest punct de vedere”, a subliniat preotul Ciupu.

El a arătat că atât Biserica Sfântul Simion, cât şi Turnul Clopotniţă au fost aduse “în actualitate” şi „trimise în viitor” prin actul de restaurare, pentru că s-a păstrat linia arhitecturală, iar clădirile se încadrează în specificul de construcţie al secolelor XVI şi XVII.

Sf. Simion Turnu Rosu Ciupu (102)

“Doar prin Punctul de Informare, prin linia arhitecturală creată în specificul bucovinean şi cu elementele decorative simple, cu corpurile de iluminat din curte, cu tot ce înseamnă sistematizarea verticală şi prin dotările pe care le are biserica, prin construcţia celor şase puţuri forate la o adâncime de 120 de metri, care generează căldură şi încălzire geotermală, prin celulele fotosolare care încălzesc apa şi prin extinderea alimentării cu gaz, biserica se înscrie în zona modernă şi ecologică pentru acest gen de dotări”, a explicat preotul paroh.

Părintele Ciupu a evidenţiat sprijinul IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, care “a ştiut fiecare moment şi fiecare pas important “ al acestui proiect.

Reprezentantul Trustului de Construcţii 1 din Iaşi, Andi Zabrea, a declarat că lucrările de la Biserica Sf Simion şi Turnul Clopotniţă din Suceava sunt primele executate în judeţul Suceava, dar că această firmă are experienţă în domeniul restaurării şi consolidării monumentelor istorice, amintind de cele efectuate la Bisericile Golia şi Trei Ierarhi sau la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei din Iaşi.

Zabrea a subliniat colaborarea foarte bună atât cu firmele implicate în implementarea proiectului, cât şi cu beneficiarul proiectului, arătând că toate problemele apărute pe parcursul derulării lucrărilor au fost rezolvate în timp foarte scurt.

La rândul său, reprezentantul firmei de proiectare şi arhitectură Poliarh Design Bucureşti, prof.dr. arhitect Virgil Polizu a declarat că modelul de restaurare, consolidare şi organizare de la Biserica Sf. Simion şi Turnul Clopotniţă ar putea fi extins şi la alte monumente istorice din Suceava, arătând că municipiul Suceava este printre puţinele oraşe din ţară care nu are un centru istoric organizat, deşi dispune de monumente „splendide”.

“Am fost de la bun început conştienţi că, indiferent de sacrificii, acest monument merită să primească aceşti bani şi că dacă nu facem treaba ca lumea şi în intervalul programat, riscăm să pierdem aceşti bani şi posibil să pierdem implicit un monument. Astăzi, Turnul nu e numai restaurat, ci şi revitalizat ca structură. El este consolidat începând de jos, de la infrastructură, până sus, la turlă şi la cruce”, a spus Polizu.

Arhitectul bucureştean a subliniat că întregul ansamblu, respectiv Biserica Sf. Simion, Turnul clopotniţă, clădirea Punctului de informare, lapidariumul pe care sunt amplasate pietrele de mormânt provenite din cimitirul armenesc, a schimbat punctul urban în care se află.

Sf. Simion Turnu Rosu Ciupu (104)

El a spus că prin tencuiala turnului s-a încercat evidenţierea diferitelor zone de construcţie, de zidărie, care au intervenit pe parcursul existenţei acestei clădiri.

“Vreau să remarcaţi modificarea de aspect şi de civilizaţie a acestei zone. Nu cumva ce s-a întâmplat aici ar trebui să se întâmple şi la Biserica “Sf. Dumitru” şi la Curtea Domnească? Acest loc extraordinar, binecuvântat de Dumnezeu, are densitatea cea mai mare de monumente. Este posibil ca centrul acestei zone să nu aibă un centru istoric? Este printre puţinele oraşe din ţară care nu are un centru istoric. Are piaţă, are parcări subterane în zona centrală, are atâtea monumente aglomerate pe această zonă centrală şi nu ar trebui decât un minimum de efort, ca ceea ce s-a întâmplat aici, să se preia şi să organizăm centrul istoric, înglobând acele monumente splendide, precum Biserica Beizadelelor, Biserica Sf. Dumitru, Turnul de la Biserica Sf. Dumitru, ruinele Curţii Domneşti, care sunt în zona centrală. Sigur, pe bani europeni, suntem săraci, dar  cineva ca părintele Ciupu ar trebui să se agite ca să obţină aceşti bani europeni”, a spus arhitectul Virgil Polizu arătând că în acest fel s-ar obţine în zona centrală a Sucevei  “un punct cultural interesant”.

Proiectul “Consolidarea, reabilitarea, protejarea şi valorificarea monumentelor de secol XVI şi XVII, aflate în patrimoniul naţional şi cunoscute sub numele de “Turnul Clopotniţă” şi Biserica ”Sfântul Simion””, realizat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 5, domeniul major de intervenţie 5.1 “Restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, crearea şi modernizarea infrastructurilor conexe”, a fost finanţat cu fonduri de la Uniunea Europeană- 4 599 094 de lei, de la Guvernul României-388 304 lei, iar contribuţia Parohiei Ortodoxe Române “Sf. Simion” din Suceava a fost de 1. 447.284 lei. (Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de