Fotbal. Liga I » Provincia acapareaza podiumul


Intră acum și în grupul de

Etapa a X-a a Ligii I ne-a aratat vineri si sambata o dominare clara a echipelor vizitatoare, toate cele patru meciuri fiind castigate de oaspeti – Universitatea Craiova, Poli Stiinta Timisoara, Ceahlaul si CFR Cluj. Ziua de duminica avea sa spele rusinea gazdelor, echipele care au evoluat in fata propriilor suporteri – FC Vaslui, Unirea Urziceni, Dinamo si Rapid – castigand pe linie. Steaua lui Gigi Becali avea insa sa faca exceptie de la regula. 

Victoras Iacob = One Man Show

Dacia Mioveni – Steaua 1 – 2

Partida dintre Dacia si Steaua, de la Mioveni, a inceput sub semnul echilibrului. Desi pe hartie era considerata ca avand sansa a doua, gruparea argeseana si-a depasit statutul de nou-promovata si s-a luptat de la egal la egal cu fosta castigatoare a Cupei Campionilor Europeni. Prima ocazie de poarta a primului act a venit tocmai din partea echipei gazda. Lovitura libera executata in minutul 14 de Neagoe a intalnit insa zidul ros-albastrilor. Dupa alte trei minute, Steaua si-a aratat pentru prima oara coltii, prin Emeghara. Din pacate pentru oaspeti, sutul fostului timisorean a trecut foarte putin peste transversala. Minutul 35 avea sa aduca cu el si deschiderea scorului. Intr-o faza demna de „Cascadorii rasului”, gazdele aveau sa marcheze un gol cu totul si cu totul ciudat: Cristian Bratu este busculat in careu, cade, dar se ridica imediat, dupa care, ferindu-se din calea sutului lui Robert Neagoe, se intoarce cu spatele si introduce mingea in poarta cu calcaiul. Fericirea suporterilor Daciei avea insa sa fie stricata de Victoras Iacob. Masivul atacant al Stelei a reusit sa egaleze, in ultimele secunde ale primei reprize, printr-un sut sec din careul advers.

Repriza a doua avea sa arate o formatie stelista mult mai insistenta, gruparea din Ghencea facand poate cele mai bune 45 de minute din actualul sezon. Sau poate cele mai putin proaste. In minutul 54, la rampa avea sa iasa acelasi Iacob, insa golul sau a fost doar unul turcesc: sut in plasa laterala si Dacia rasufla usurata. La cresterea spectacolului din mitanul secund au intervenit si cele doua eliminari, dictate in minutul 59 si 61, de o parte si de alta. Ovidiu Petre a primit cartonasul rosu, fiind imitat doua minute mai tarziu de Murgan. In minutul 72, Dica a fost la un pas de a marca un nou gol de trei puncte, insa sutul sau a fost parat de portarul Stanca. In ciuda ocaziilor steliste, defensiva Daciei parea de netrecut. Pana intr-un punct insa. In minutul 90, mai precis, cand, parca din neant, acelasi Victoras Iacob a aparut si a marcat golul victoriei. Faza a fost insa una cel putin discutabila, Dorel Zaharia pasandu-i colegului sau dupa un contact dur cu un adversar. Centralul Victor Berbecaru avea insa sa ii ofere sansa tizului sau de a deveni erou. Macar pentru o zi…

Au evoluat formatiile:

Dacia: Stanca – Olteanu, Daouda, Bratu, Dobre – Murgan, Trofin, Vladu, R. Neagoe – A. Neagoe, Costescu.

Steaua: Zapata – P. Marin, Goian, Rada, Emeghara – V. Badoi, Ov. Petre, Cristocea – Dica – Badea, Iacob. 

Dinamo a “topit” Otelul !

Dinamo – Otelul Galati 6 – 1

Decat codas la oras, mai bine-n satul tau fruntas! Un citat din marele Ion Creanga, care pare a fi mai nou dictonul lui Dinamo in campionat. Eliminati de modesta Elfsborg din Cupa UEFA, campionii s-au intors cu coada intre picioare in fascinanta Liga a lui Mitica. Maniosi si turbati, „cainii” au calcat pe cadavre, nimicind prima echipa ivita in cale cu incredibilul scor de 6-1.

Spectacolul din Stefan cel Mare a fost unul de gala. In rolul nefericit al victimei s-a aflat Otelul Galati, si ea o asa-zisa „uefantastica” in acest sezon. Oarecum surprinzator, oaspetii au fost cei care au deschis scorul, prin lovitura de cap a bulgarului Jelev din minutul 14. Si, cand putinii fani dinamovisti prezenti in tribune se asteptau la un nou episod ca cel cu FC Vaslui, „cainii” aveau sa muste. La nici 60 de secunde de la reusita oaspetilor, Moti a marchat si el cu capul, egaland situatia pe tabela. Pana la pauza, elevii lui Walter Zenga au mai punctat de doua ori. In minutul 21, Bostina a centrat in careu, iar Bratu a reluat cu capul, pe sub Kouha. Cu patru minute inainte de pauza, Danciulescu avea sa marcheze si el, ducand scorul la un linistitor 3-1.

Galopul de sanatate al gazdelor a continuat si dupa pauza. Iesiti de la cabine extrem de motivati, „cainii” au facut spectacol, marcand de inca trei ori in repriza secunda. Prima data, Bratu avea sa reuseasca „dubla”, printr-un sut la coltul lung, fara sperante pentru marocanul din poarta Otelului. Pe final, avea sa iasa la rampa Danciulescu, atacantul dinamovist realizand primul „hattrick” al sau din acest sezon, prin golurile marcate in minutele 78 si 84. Singurul care a salvat Otelul de la o umilinta si mai mare a fost fluierul de final al arbitrului, care a consfintit scorul campionatului si, odata cu el, impacarea definitiva dintre „caini” si galerie.

Au evoluat formatiile:

Dinamo: Lobont – Pulhac, Moti, S. Radu, Galliquio – Margaritescu, Bostina, Cristea, Ropotan – Danciulescu, Fl. Bratu. Antrenor: Walter Zenga.

Otelul: Kouha – Nogo, Iorga, Jelev, Gado – S. Ilie, S. Costin, Paraschiv, Szekely – D. Stan, E. Jula. Antrenor: Petre Grigora. 

Rapid, victorie cu emotii

Rapid – Farul Constanta 2 – 0

Giulestenii nu au trecut inca peste dureroasa eliminare din Cupa UEFA. Egalul, 2-2, din returul cu FC Nurnberg, apasa in continuare greu pe umerii elevilor lui Cristiano Bergodi si acest lucru s-a vazut si sambata seara, in partida cu Farul Constanta.

In fata unui Giulesti gol din cauza unei noi sanctiuni venite din partea forului autohton, Rapidul s-a urnit foarte greu, reusind totusi sa castige cu 2-0, dar cu mari emotii. Desi a inceput promitator, prin combinatii frumoase la mijlocul terenului, gruparea alb-visinie s-a stins la jumatatea primei reprize, acordand sanse mari oaspetilor. In minutul 31, Bacila a fost la un pas de a deschide scorul, insa sutul sau din careul rapidist a fost respins in corner. Dupa alte patru minute, Voiculet a fost si el aproape de a marca, insa sutul sau a ocolit de putin vinclul portii lui Dani Coman. Cu trei minute inainte de final, gazdele au avut din nou emotii insa Gurita, revenit la Farul dupa o adevarata telenovela, nu a reusit sa marcheze, singur cu goalkeeper-ul alb-visiniu.

Repriza a doua avea sa arate un Rapid ceva mult mai ambitios, dar si mai ofensiv. Dupa o lovitura libera a lui Todoran, parata de Coman, avea sa iasa la rampa Ionut Mazilu. Fostul golgheter al Ligii I a obtinut un penalti in minutul 54, lovitura de pedeapsa fiind transformata de Emil Dica, dupa care a reusit chiar el sa marcheze, 12 minute mai tarziu, dupa o pasa excelenta venita de la brazilianul Cesinha. Acelasi Mazilu a fost aproape de a reusi „dubla” in minutul 69, insa sutul sau a zguduit transversala portii lui Curca. Pe final, giulestenii au jucat la trecerea timpului si si-au indeplinit obiectivul, castigand cele trei puncte puse in joc si asigurand mult dorita liniste in sanul echipei. Cel putin pentru inca doua saptamani…

Au evoluat formatiile:

Rapid: Coman – Sapunaru, Maftei (Tamandare), M. Constantin, Perja – E. Dica (Grigorie), N. Grigore, Herea – Cesinha, Mazilu, Buga (Maldarasanu). Antrenor: Cristiano Bergodi.

Farul: Curca – Barbu, Mala, Schiopu, Maxim – Patrascu, Todoran – Bacila, Voiculet (Chigou), Mendy (Nae), Gurita (Nanu). Antrenor: Constantin Gache. 

Unirea Urziceni revine pe locul secund 

Unirea Urziceni – Poli Iasi 1 – 0

Liga I este dominata de doua echipe total diferite. In timp ce CFR Cluj a castigat toate cele cinci meciuri din deplasare in acest inceput de campionat, ocupanta locului secund, Unirea Urziceni, a plecat de fiecare data cu cele trei puncte puse in joc in meciurile de pe teren propriu. Mai mult, ialomitenii au toate motivele sa fie considerati echipa finalurilor de meci, elevii lui Dan Petrescu obtinand trei victorii in ultimul minut joc.

Golului lui Bogdan Stancu din victoria de la Craiova si celui reusit de Galamaz in ultimul minut al triumfului asupra Stelei avea sa se alature duminica dupa-amiaza reusita lui Onofras, din poarta Politehnicii Iasi. Partida, disputata la Urziceni, a fost una extrem de echilibrata. Cele doua echipe si-au impartit chiar si numarul de suturi in bara: cate unul de fiecare. Ialomitenii au excelat insa la capitolul eliminari si, cel mai important, goluri. In minutul 87, Constantin a centrat de pe partea stanga, iar Onofras a marcat cu o lovitura de cap, pe centrul portii, invingandu-si fosta echipa. Dupa alte trei minute, Danalache a fost eliminat, dupa al doilea cartonas galben. Nervos asa cum ne-a obisnuit, presedintele executiv al Unirii, M.M. Stoica, si-a urmat elevul in tribune, primind si el cartonasul rosu, fiind eliminat de catre centralul Teodor Craciunescu pentru proteste. Intr-un final, fluierul izbavitor a venit si, odata cu el, bucuria generala in micutul orasel ialomitean. Pentru macar doua saptamani, Unirea va fi pe locul al doilea in Liga lui Mitica. 

“Hattrick” Ljubinkovic

FC Vaslui – Gloria Buzau 4 – 1

Marko Ljubinkovic ne arata pe meci ce trece de ce a fost dorit asa de insistent de Steaua si de Rapid in vara acestui an, dar si de ce patronul Adrian Porumboiu a facut orice pentru a-l pastra la echipa. Duminica dupa-amiaza, la Vaslui, sarbul a facut un nou meci mare, reusind un “hattrick” de senzatie in victoria moldovenilor, scor 4-1, din fata celor de la Gloria Buzau.

Partida a inceput, asa cum era si normal, in nota de dominare a gazdelor. Buzoienii au avut o rabufnire de orgoliu in chiar minutul doi, insa caderea lui Alin Litu in suprafata de pedeapsa nu a impresionat-o pe arbitra Teodora Albon. Minutul 24 avea sa aduca deschiderea scorului: Ljubinkovic reia din cadere, dupa o centrare venita de pe flancul stang, si il invinge pentru prima data pe Minca. Fostul goalkeeper al Rapidului avea sa mai scoata mingea de doua ori din poarta. Prima data, in minutul 39, dupa ce a iesit gresit la o centrare a lui Gheorghiu si i-a permis aceluiasi Ljubinkovici sa realizeze „dubla”. A doua oara, in ultimele secunde de joc ale prime reprize, cand a fost invins chiar de catre un coechipier, Ezze fiind omul potrivit la locul nepotrivit si deviind in propria-i poarta sutul lui Bukvic.

Mitanul secund avea sa fie diferit fata de primul. Dar numai in ceea ce priveste golurile marcate, caci vasluienii si-au continuat asediul la poarta nefericitului Minca. Dupa o ratare imensa a lui Gheorghiu, oaspetii aveau sa reduca din handicap, in minutul 54 Litu trimitand un sut fara sperante in poarta lui Haisan. In minutul 73 insa, Ljubinkovici avea sa realizeze „hattrick”-ul, punand latul la o centrare perfecta a lui Frunza si stabilind scorul final al partidei: 4-1 in favoarea moldovenilor. Datorita acestei victorii, FC Vaslui isi pastreaza locul al patrulea in Liga I, iar eroul Ljubinkovici devine golgheterul campionatului, cu 11 goluri marcate in  zece partide.

Au evoluat formatiile:

FC Vaslui: Haisan – Balace, Buhus, Mardare, Apostol – Sabou, Munteanu, Gheorghiu, Frunza – Bukvic, Ljubinkovic.

Gloria Buzau: Minca – Ezze, Jozic, Tudose, Doicaru – Ionescu, Vlaicu, Iovita – Simion, Litu, Kleyr.

Clasament

1. CFR Cluj  10 7 3 0 16-7 24p

2. Unirea Urziceni 10 7 2 1 17-8 23

3. Poli Timisoara 10 6 3 1 22-16 21

4. FC Vaslui  10 6 2 2 20-10 20

5. Rapid   9 5 4 0 15-7 19

6. Steaua  9 5 3 1 8-4 18

7. Dinamo  9 5 2 2 20-10 17

8. Gloria Bistrita 10 4 3 3 13-14 15

9. Ceahlaul P. Neamt 9 4 0 5 10-12 12

10. Otelul Galati 10 4 0 6 14-21 12

11. Pandurii Tg. Jiu 9 3 1 5 9-9 10

12. Poli Iasi  10 3 1 6 11-15 10

13. UTA Arad  10 2 3 5 10-13 9

14. “U” Craiova  10 3 0 7 8-13 9

15. Gloria Buzau 10 2 2 6 5-18 8

16. Farul Constanta 9 2 1 6 4-12 7

17. Dacia Mioveni 10 1 3 6 9-15 6

18. U Cluj  10 0 3 7 12-19 3


Intră acum și în grupul de