LIVE: Ședința extraordinară a Consiliului Județean Suceava, 21 decembrie 2015


Intră acum și în grupul de

La sedinta extraordinara a Consiliului Judetean Suceava sunt prezenti 28 din cei 36 consilieri judeteni.

Vasile Ilie, liderul consilierilor județeni PNL:

”Constatam ca azi ne-ati chemat la o sedinta extraordinara pentru ca aveti multi bani pe care nu ati reusit sa ii cheltuiti pana acum. Nu fac vinovat pe nimeni din CJ sau alta parte, dar trebuie identificati cei care au facut ca proiectul cu Cetatea sa nu poata fi data in folosinta anul acesta. Eu consider ca cele doua proiecte prezentate azi sunt doar varful aisbergului la ceea ce urmeaza. Si am sa dau exemplu SMID.

Cred ca ar trebui ca noi, consilierii judeteni, sa avem o informare corecta a ceea ce se intampla cu proiectele europene ale judetului. Va solicit ca la ultima sedinta de CJ sa ne faceti o lista cu banii pe care ii mai are de cheltuit CJ pentru ca o buna parte din proiecte nu se pot finaliza.”

Catalin Nechifor, presedintele CJ Suceava:

”E obligatoriu sa ne indreptam impotriva celor care ne-au dezamagit. Sunt extremde dezamagit ca procedurile sunt in Romania extrem de greoaie si constat cu regret ca nici pana acum nu s-a actionat pe OUG 34 privind achizitiile. De exemplu, la Muzeu, am stat mai bine de un an pe proceduri si contestatii si tot felul de termene. Am ajuns in situatia sa putem semna contractul cu echipamentele de abia spre partea a doua a lui octombrie.

Suntem in speta de la Cetate in situatia cand una s-a scris in caietul de sarcini si alta s-a incercat sa se livreze. Eu nu pot tolera sa ofertam multifunctionala si noi sa primim o imprimanta. Mata in sac eu nu vreau sa o iau. Va dau dreptate si cer celor din secretariat sa inceapa procedurile de incepere a actionarii in instanta pe cei care ne-au dezamagit. In conditiile in care garantia nu ajunge pentru a acoperi, vreau votul dvs. sa mergem in instanta sa recuperam banii.

Discutam despre cateva procente neexecutate din aceste proiecte. La SMID, marea dificultate e ca nu suntem in masura sa avem contributia financiara din partea autoriatilor publice locale. Nici acum primarile nu si-au platit partea lor de cofinantare. Stiti foarte bine ca am incercat de doi ani si ceva sa gasim formula prin care sa determinam cumva primariile sa plateasca datoriile.

Pe 28 dec vom avea oglinda totala a tuturor proiectelor. Urgenta sedintei de azi e data de necesitatea acestor HCJ pentru a continua proiectele.

Cele doua proiecte de CJ au trecut la vot.”

Conferinta de presa

Catalin Nechifor, presedintele CJ Suceava:

”A fost vorba azi de rectificarea unei sume de 3 milioane de lei de la niste proiecte care nu pot fi terminate din cauza unor firme care nu au respectat ce au semnat. E vorba si de bani care nu au putut fi cheltuiti din cauza procedurilor care trebuiau executate.

Suntem in masura ca dupa 1 ianuarie 2016 sa putem continua proiectele spre a fi finalizate pana pe 30 iunie. Avem 15 proiecte majore de peste 546 milioane de lei.

Sub 1 % sunt bani cre trebuie pusi de CJ. 0,6 % nu am reusit sa integram la finalizare. A fost o munca extrem de grea pentru a ajunge la final cu aceste proiecte.

Faptul ca le terminam acum ne da satisfactii si dorinta de a aplica de la anul pe noile linii de finantare.

Nu exclud nici necesitatea de a interveni guvernamental pe partea cu datoriile la SMID. Sunt judete insa care sunt la jumatate de executie.”


Intră acum și în grupul de