Structura Garzii Nationale de Mediu nu mai include cele opt Comisariate Regionale de Mediu


Intră acum și în grupul de

Guvernul a adoptat în sedinta de miercuri, doua acte normative privind organizarea si functionarea Garzii Nationale de Mediu, modificari care au scopul de a întari functia de control si inspectie la nivel local a acestei institutii, se precizeaza într-un comunicat al Biroului de presa al Guvernului.

Garda Nationala de Mediu (GNM) va functiona, la nivel central, prin Comisariatul General si va avea în subordine comisariatele judetene, Comisariatul municipiului Bucuresti si Comisariatul Rezervatiei Biosferei “Delta Dunarii”, conform unei Ordonante de Urgenta aprobata de Guvern. Structura Garzii Nationale de Mediu va fi modificata astfel încât sa nu mai includa cele opt Comisariate Regionale de mediu.

Modificarea va duce la descentralizarea activitatii de inspectie si control la nivel judetean si la evitarea situatiilor în care activitatea comisariatelor judetene s-ar fi suprapus celor regionale.

Actul normativ modifica prevederile OUG nr. 17/2005 pentru stabilirea unor masuri organizatorice la nivelul administratiei publice centrale.

Tot miercuri, Guvernul a aprobat o Hotarâre privind organizarea si functionarea Garzii de Mediu potrivit careia personalul de specialitate de la comisariatele regionale îsi va desfasura activitatea în cadrul comisariatelor judetene. Numarul maxim de posturi pentru aparatul propriu si structurile teritoriale ale Garzii Nationale de Mediu este de 748.

Actul normativ mentine prevederile actuale conform carora Garda Nationala de Mediu asigura activitatea de inspectie si control al respectarii prevederilor în domeniul protectiei mediului, are atributii în prevenirea, constatarea si sanctionarea încalcarii prevederilor legale în domeniul protectiei mediului si elaboreaza strategia de inspectie si control.

De asemenea, Garda Nationala de Mediu controleaza respectarea procedurilor legale în emiterea actelor de reglementare – avize, acorduri, autorizatii/autorizatii integrate de mediu si autorizatii de gospodarirea apelor – precum si cele referitoare la regimul ariilor protejate si are acces la întreaga documentatie care a stat la baza emiterii acestora. Totodata, Garda Nationala de Mediu controleaza activitatile care prezinta pericole de accidente majore si/sau impact semnificativ transfrontalier asupra mediului, în vederea prevenirii si limitarii riscurilor de poluare.

Garda Nationala de Mediu este condusa de un comisar general cu rang de secretar de stat, numit prin decizie a primului-ministru, la propunerea ministrului mediului.


Intră acum și în grupul de