Localitățile sucevene își pot aproba bugetele locale. CJ a aprobat repartizarea sumelor către primării


Intră acum și în grupul de

Localităţile din judeţul Suceava vor putea să-şi adopte bugetele locale fără să iasă din termenul de 45 de zile de la publicarea Legii bugetului pentru anul 2016 ce a fost promulgată în 18 decembrie 201, după ce în cursul zilei de luni, Consiliul Judeţean Suceava a adoptat, cu 22 de voturi ”pentru” şi 12 ”împotrivă”, repartizarea sumelor către localităţi.

Consiliul Judeţean Suceava s-a întrunit, luni, în şedinţă extraordinară pentru adoptarea repartizării sumelor de echilibrare a bugetelor locale după ce, în şedinţa de vineri, nu a reuşit aprobarea proiectului în condiţiile în care consilierii judeţeni liberali au acuzat că localităţile cu primari PSD sunt favorizate, iar 11 localităţi nu au primit nici un leu.

sedinta CJ SuceavaDacă vineri șeful administrației județene, Cătălin Nechifor,  a explicat că localităţile care nu au avut prevăzute fonduri nu au transmis Consiliului Judeţean solicitări de finanţare, până luni, şase dintre cele 11 localităţi au depus astfel de cereri.

În aceste condiţii, liderul grupului PNL din CJ Suceava, consilierul judeţean Vasile Ilie, a depus un amendament prin care cele şase localităţi să beneficieze de câte 15.000 de lei, iar fondurile alocate celorlalte localităţi să fie diminuate proporţional,  amendamentul  fiind adoptat.

CJ Suceava a respins însă un alt amendament propus de grupul liberal care susţinea ca pentru 47 de localităţi să fie alocate fonduri pentru ca acestea să-şi achite contribuţiile restante la proiectul Sistem de Management Integrat al Deşeurilor(SMID), finanţat prin POS Mediu şi care se ridică la peste 9 milioane de lei.

Preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, a explicat, în şedinţă, că localităţile respective au primit bani de la CJ pentru a achita această contribuţie în anii 2011-2013, dar că acestea nu au făcut plăţile, motiv pentru care CJ Suceava a început procedurile de recuperare a sumelor prin instanţă.

Totodată, Nechifor a precizat că Legea bugetului pentru anul 2016 nu permite alocarea de fonduri în acest mod şi că, faţă de alţi ani, acum se pot aloca bani pentru plata unor împrumuturi, pentru arierate,  pentru confinanţare de proiecte de dezvoltare locală sau cu finanţare europeană. (R.N.B.)


Intră acum și în grupul de