(FOTO) Elevii suceveni supravegheați de polițiști, odată cu reînceperea cursurilor


Intră acum și în grupul de

În contextul reînceperii cursurilor şcolare după vacanţa de iarnă a elevilor, la nivelul IPJ Suceava s-au dispus măsuri suplimentare specifice care să conducă la îmbunătăţirea climatului de siguranţă în incinta şi zona adiacentă unităţilor de învăţământ preuniversitar, se arată într-un comunicat al instituției

Potrivit sursei citate, în acest sens, s-a dispus ca patrulele de poliţie să fie prezente în zona şcolilor, fiecare unitate de învăţământ fiind inclusă în itinerariile de patrulare auto şi pedestre ale poliţiei.

”Echipajele de poliţie vor fi prezente, zilnic, în zona intrărilor în şcoli, în intervalele orare în care se efectuează intrarea şi ieşirea de la cursuri a elevilor. De asemenea, comanda IPJ Suceava a dispus supravegherea în permanenţă a traseelor de deplasare a elevilor.

Întrucât multe unităţi şcolare deţin terenuri de sport care sunt frecventate de un număr mare de copii, se vor efectua patrulări în zona şcolilor şi când elevii nu au cursuri, în vederea gestionării eficiente a fenomenului infracţional şi impunerii unui climat de siguranţă în aceste zone.

Şi în perioada ianuarie – iunie 2016, poliţiştii  de prevenire, de proximitate şi de la posturile comunale vor avea întâlniri atât cu reprezentanţi ai şcolii, cât şi cu părinţi şi elevi”, se precizează în comunicatul Poliției Județene.

Sursa citată mai menționează că prevenirea victimizării copiilor urmare a accidentelor rutiere reprezintă o prioritate a poliţiei sucevene.

”O categorie specială de participanţi la traficul rutier o reprezintă copiii, care în contextul particularităţilor specifice vârstei, sunt vulnerabili la implicarea în accidente de circulaţie, reacţiile lor fiind imprevizibile pentru conducătorii auto.

Astfel, poliţiştii de la rutieră vor fi prezenţi în apropierea şcolilor, pe arterele de circulaţie intens tranzitate, pentru asigurarea fluenţei şi siguranţei traficului rutier la orele de maximă afluire a elevilor.

De altfel, încă din prima zi de şcoală din anul 2016, poliţiştii au fost deja prezenţi în mijlocul elevilor, fiind desfăşurate, la nivel judeţean 20 de acţiuni de informare şi responsabilizare a tinerilor, majoritatea mesajelor vizând siguranţa rutieră a copiilor, având în vedere specificul perioadei de iarnă. De asemenea, poliţiştii au organizat activităţi interactive pe linia prevenirii violenţei în mediul şcolar, peste 500 de elevi fiind beneficiari ai acţiunilor preventive”, se arată în comunicatul poliției județene.

Pentru ca un număr cât mai mare de copii şi părinţi să cunoască şi să respecte reguli preventive minime, polițiștii suceveni transmit câteva recomandări care îi pot menţine în siguranţă la şcoală, pe stradă, acasă:

politisti in zona scolilor 2016

Drumul spre şcoală

  • Pentru deplasarea către şi de la şcoală, alege cea mai sigură cale. Evită zonele izolate sau locurile puţin circulate.
  • Atunci când este posibil, mergi însoţit de un prieten, coleg, vecin sau o rudă.
  • Nu sta de vorbă cu străinii şi nu accepta să îi însoţeşti indiferent de cadourile pe care ţi le promit. În spatele atitudinii binevoitoare a unui necunoscut se pot ascunde intenţii periculoase.
  • Dacă eşti în pericol, strigă după ajutor şi cere sprijinul elor din jur.
  • Întotdeauna anunţă-ţi părinţii dacă mai întârzii după programul obişnuit de şcoală.
  • Nu te juca cu telefonul mobil pe stradă.

La şcoală

  • Discută cu profesorii sau cu părinţii şi solicit sprijinul acestora ori de câte ori eşti ameninţat ori şicanat de colegi.
  • Atunci când eşti martor la o ceartă sau o încăierare, alertează imediat personalul de securitate sau cadrele didactice.
  • În cazul în care în jurul şcolii se află persoane care lovesc, ameninţă ori pretind bani sau alte bunuri elevilor, sesizează imediat unul dintre profesori şi Poliţia.
  • Dacă vreun coleg îţi propune să faci ceva cu care u nu eşti de acord, refuză categoric. Acţionează conform propriilor tale convingeri.
  • Nu reacţiona violent dacă intri într-o dispută cu alt elev. Fii primul care renunţă! Un conflict poate avea urmări grave!

Acasă

  • Când eşti singur acasă, nu uita ca imediat ce ajungi în locuinţă să încui uşa. Nu deschide uşa persoanelor necunoscute, indiferent ce spun sau îţi cer. Nici măcar atunci când pretind că sunt trimise de părinţii tăi.
  • Dacă cineva forţează uşa de la intrare, trebuie să faci zgomote puternice, să alertezi vecinii şi să suni la 112.
  • În absenţa părinţilor nu-ţi invita prietenii în locuinţă.
  • Dacă sună telefonul şi nu recunoşti persoana cu care vorbeşti, nu da relaţii despre programul părinţilor şi nu le spune că eşti singur.
  • Nu părăsi locuinţa fără acordul părinţilor.

Siguranţa rutieră

  • Traversează strada pe marcajul pietonal (”zebra”), prin dreptul indicatoarelor “trecere pentru pietoni”, iar acolo unde sunt instalate semafoare, numai pe culoarea verde a acestora.
  • Nu te juca pe partea carosabilă a drumurilor publice, ori în imediata apropiere a acesteia.
  • Nu traversa strada în fugă. În intersecţiile unde nu există semafor sau trecere pentru pietoni, traversează numai pe la colţul  străzii, după ce te asiguri că nu se apropie vreo maşină.
  • Aşteaptă sosirea autobuzului sau a mijloacelor de transport pe trotuar sau în locurile cu această destinaţie.
  • După coborârea din mijloacele de transport public nu trece prin faţa sau prin spatele lor. Traversează numai după plecarea din staţie a vehiculului.

 ”Poliţiştii urează elevilor, părinţilor şi profesorilor un 2016 plin de succese – un an şcolar în siguranţă!”, se mai precizează în comunicatul IPJ Suceava. (Irina Lițu)


Intră acum și în grupul de