Bratarile dacice vor fi expuse in vitrina salii tezaur a Complexului Muzeal Bucovina


Intră acum și în grupul de

Complexul Muzeal „Bucovina” Suceava pregateste sucevenilor un eveniment de  exceptie prin aducerea la Muzeul de Istorie a celor 9  bratari dacice din aur masiv, recuperate anul acesta de autoritatile române. „Bijuteriile spiralate” vor fi expuse începând din 24 octombrie în Sala Tezaur a Muzeului de Istorie si pâna pe data de 4 noiembrie. Expozitia se numeste „Comorile dacilor” iar pentru aducerea ei Directia pentru Cultura, Culte si Patrimoniul Cultural National a platit integral prima de asigurare.

Valoarea de asigurare a pieselor este de 1,8 milioane de lei, fiecare dintre bratari cântarind între 900 si 1100 g, în total fiind 12 kilograme de aur. „Aducem aceasta expozitie de valoare artistica si culturala exceptionala pentru publicul sucevean, care este si el contribuabil la stat si are dreptul sa le vada. Expozitia se adreseaza si specialistilor, ochiului avizat care poate sa se pronunte, si chiar sa faca polemici. În 100 de ani nu s-a gasit nici o bratara de aur în urma sapaturilor arheologice fapt ce genereaza multe semne de întrebare. Pot sa existe mult mai multe.” a declarat seful CMB Suceava, Emil Ursu.

Expozitia va fi ultrasecurizata, atât pe durata transportului cât si pe cea a stationarii. „Paza va fi asigurata de jandarmi, oamenii nostri si de cei ai unei firme” a mai precizat Emil Ursu, care a mai adaugat ca „s-a umblat la blindajul salii de expozitie pentru a mari securitatea”. Acesta a mai precizat ca în sala vor intra doar grupuri de 10 persoane.    

Expozitia va fi deschisa oficial pe data de 24 noiembrie, ora 11:00, programul obisnuit de vizitare fiind prelungit, pâna la ora 22, iar daca va fi nevoie va fi extins, a mentionat Emil Ursu. Tariful de intrare propus de CMB este de 4 lei, urmând a fi avizat de Consiliul Judetean, conform procedurii. Urmare a acestei expozitii în luna decembrie, muzeul va gazdui o alta, de excepti, intitulata „Comorile tracilor”, cu piese aduse din tara” a mai adaugat seful CMB.


Intră acum și în grupul de