Parcul „Lunca Moldovei” din Gura Humorului va fi extins prin finantare din fondul de Mediu


Intră acum și în grupul de

Autoritatile locale din 102 localitati printre care si Gura Humorului vor primi finantare din Fondul de Mediu pentru realizarea de spatii verzi în comunitatile lor, a anuntat ministrul Mediului, Attila Korodi. Guvernul a aprobat, în sedinta de miercuri, proiectele selectate în cadrul Programului national de îmbunatatire a calitatii mediului prin crearea de spatii verzi în localitati, se precizeaza într-un comunicat al Biroului de presa al Guvernului. „Este pentru prima data în 17 ani când Guvernul da bani pentru realizarea de spatii verzi”, a declarat Korodi.

Proiectele au fost selectate de comisia de analiza constituita potrivit OUG nr. 59/2007 dintr-un numar total de 160 depuse. Suma totala alocata pentru finantare este de 58.713.055 lei.

Printre proiectele selectate se regasesc: amenajarea unui parc dendrologic în santul Cetatii Oradea – 1,397 milioane lei, reabilitarea gradinii publice „Mihai Eminescu” din Botosani – 1 milion lei, amenajarea de spatii verzi în orasul Copsa Mica – 1 milion lei, reabilitarea parcului public din statiunea Moneasa – 250.000 lei, extinderea parcului „Lunca Moldovei” din Gura Humorului.  

Guvernul a adoptat, în sedinta din 20 iunie, Ordonanta de Urgenta pentru instituirea „Programului National de îmbunatatire a calitatii mediului prin realizarea de spatii verzi în localitati”. Potrivit Ordonantei, proiectele de reabilitare sau realizare a spatiilor verzi sunt  finantate din Fondul pentru mediu.

Selectia proiectelor, depuse la Ministerul Mediului, se realizeaza se de catre o Comisie de analiza, constituita prin ordin al ministrului Mediului si Dezvoltarii Durabile. Proiectele sunt finantate conform Ghidului de finantare al programului.
Programul se aplica începând cu anul 2007 si se va desfasura pe o perioada de 3 ani, cu posibilitatea prelungirii acesteia.

Pentru anul 2007, suma alocata a fost de 25 milioane lei (250 miliarde lei vechi) din Fondul pentru mediu. În sedinta din 11 octombrie, Guvernul a suplimentat aceste fonduri cu 35 milioane lei, ca urmare a numarului mare de proiecte depuse de autoritatile locale.


Intră acum și în grupul de