Jurnalul- un gen artistic de granita, nevalorificat in concursuri nationale, lansat la Suceava


Intră acum și în grupul de

La Colegiul National „Petru Rares” Suceava a fost lansat joi, concursul national de diaristica „Mihail Sebastian”, initiativa a profesorilor Anca Vieriu si Gheorghe Cîrstian si elevei Alexandra Latescu, câstigatoare a premiului I la editia din acest an a concursului national de poezie „Nicolae Labis”. „Am gândit construirea unui concurs care sa aiba drept substanta jurnalul, un gen artistic de granita, nevalorificat în concursuri nationale similare. Liceenii au astfel de preocupari confesive si ar putea trimite câteva fragmente la acest concurs”, spune Gheorghe Cîrstian.

Concursul se va încheia în martie anul viitor. Într-o prima etapa, timp de o luna, competitia si regulamentul ei vor fi popularizate în liceele si colegiile din tara, prin intermediul ISJ-urilor si a site-urilor specializate. Apoi, vreme de doua luni, elevii care doresc sa participe trimit 6 pagini cu selectii dintr-un jurnal personal, prin internet, pe adresa Colegiului „Petru Rares”. Cei 10 elevi selectati vor veni la Suceava, între 14 si 16 martie 2007, pentru a da o proba scrisa de interpretare a unui fragment dintr-un jurnal celebru. Valoarea totala a premiilor acordate este de 2500 de lei. Marele Premiu „Mihail Sebastian” îi va aduce câstigatorului 1000 de lei.

Jurnalul dramaturgului tinut în perioada 1935-1944 – a antisemitismului, a fost publicat, postum, abia în 1996. Pentru acest Jurnal, lui Mihail Sebastian i s-a conferit postum la München importantul premiu de carte „Geschwister Scholl” pe anul 2006. 


Intră acum și în grupul de