Drumul Talienilor, care face legătura între județele Suceava și Neamț, a primit undă verde pentru modernizare


Intră acum și în grupul de

Proiectul de modernizare a drumului DJ 209 B, denumit şi Drumul Talienilor sau Drumul Vitoriei Lipan, care uneşte comunele Mălini din judeţul Suceava şi Borca din judeţul Neamţ prin Pasul Stânişoara, a primit  acordul consilierilor județeni suceveni.

În ședința de vineri, aceștia au aprobat indicatorii tehnico-economici pentru modernizarea DJ 209 B, pe o porţiune de 14, 6 kilometri, costurile fiind estimate la 51 de milioane de lei, iar investiţia urmând să fie făcută prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală.

În expunerea de motive a hotărârii se arată că acest drum, denumit Drumul Talienilor, face legătura între judeţele Suceava şi Neamţ prin Munţii Stânişoarei, fiind traseul străbătut de Vitoria Lipan în romanul „Baltagul” scris de Mihail Sadoveanu.

drumul talienilor
FOTO: artistul.ro

Lucrările de modernizare au început în 2010, iar până în 2013 s-au executat lucrări la terasamente, podeţe şi îmbrăcăminte asfaltică, ulterior lucrările fiind sistate din lipsă de fonduri.

Drumul a fost construit între anii 1902 – 1914 într-o zonă care în acea vreme făcea parte din Domeniile Coroanei, iar amenajarea s-a făcut pe fondul dorinţei Regelui Carol I de a realiza o legătura strategică între valea Moldovei şi valea Bistriţei.

Întrucât lucrările au fost executate cu drumari italieni, acesta a primit numele de Drumul Talienilor.

CJ Suceava a mai aprobat şi proiectul de asfaltare a drumului a patru kilometri din drumul judeţean DJ 178 F Rădăuţi-Frătăuţii Vechi cu 4,7 milioane de lei, dar şi a drumului DJ 209 G, Brodina-frontiera cu Ucraina pe o distanţă de 11 kilometri cu 56 de milioane de lei.

A mai fost aprobat proiectul de modernizare a drumului DJ 174 C Panaci-Bilbor pe o distanţă de 3,6 km, cu suma de 26 de milioane de lei şi de execuţie a unui pod de beton pe DJ 177 C în localitatea Valea Moldovei, cu 2,1 milioane de lei. (N.B.)


Intră acum și în grupul de