Ocolul silvic bisericesc al Protopopiatului Falticeni sanctionat cu avertisment


Intră acum și în grupul de

În cadrul unei actiuni comune realizata de comisarii judeteni de mediu si lucratori ai Sistemului de Gospodarire a Apelor Suceava, acestia din urma au aplicat o sanctiune cu avertisment S.C. OCOLUL SILVIC SILVA-BUCOVINA S.R.L.- Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor- Protopopiatul Falticeni pentru depozitare de material lemnos pe malurile si în zona de protectie a pârâului Slatina.

Potrivit Comisariatului Judetean al Garzii de Mediu Suceava controlul a avut ca obiect verificarea activitatilor de exploatare masa lemnoasa desfasurate pe teritoriul Ocolului Silvic Silva- Bucovina fiind verificata zona bazinului hidrografic al pârâului Ostra si a afluentilor: pr. Slatina, pr. Porcaret si pr. Cornadiu – pe teritoriul administrativ al comunei Ostra.

În urma deplasarii în teren s-au constatat depozitari de resturi de exploatare si lemn rotund sectionat pe malul stâng al pârâului Slatina; busteni, cioate, resturi de exploatare în albiile pâraielor Slatina si Ostra – antrenate de viitura din 05-06 august 2007.

De asemenea în zona parchetului de exploatare a masei lemnoase aferent partizii nr. 195 – U.P. IV Bucovina, u.a. 58B – cu un volum brut de 860 mc (Natura produsului; principale codru; Tratament: taieri rase pe parchete mici), s-a constatat existenta unor depozitari de lemn rotund sectionat în vecinatatea platformei primare, cu sprijin direct pe vegetatia lemnoasa pe picior ( din specia Alnus incana – arin) cu rol de consolidare a taluzului drumului forestier Slatina, din vecinatatea pr. Slatina; pe o lungime de cca. 60 m ( 2 tronsoane: primul de cca. 20 m, al doilea de cca. 40 m) si o înaltime medie de cca. 12 m, drumul forestier Slatina a fost distrus (terasament surpat) de viitura din 05-06 august 2007; din aceasta cauza, întrucât masa lemnoasa exploatata nu poate fi scoasa la drumul auto forestier si în platforma primara, se impune reabilitarea drumului forestier Slatina sau devierea traseului de apropiat materialul lemnos prin parchetul în exploatare – prin amenajarea unui drum de coasta, aceasta nemaipunând defrisare de vegetatie lemnoasa.

Fondul forestier este administrat de catre S.C: OCOLUL SILVIC SILVA-BUCOVINA S.R.L. începând cu luna aprilie 2006, fiind preluat de la R.N.P. – D.S. Suceava – O.S. Stulpicani. Dupa aceasta data, S.C. OCOLUL SILVIC SILVA- BUCOVINA S.R.L. a executat lucrari de regularizare a unor cursuri de apa si aparari de maluri (pr. Arsita Baisescului, pr. Paltinis, pr. Ascunsa, pr. Glodete) – din fonduri financiare proprii (cca. 390.000 RON).

Un control asemanator a fost realizat si la S.C. OCOLUL SILVIC BISERICESC ILISESTI S.R.L.- Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor – Protopiatul Suceava, însa neregulile constatate au fost mult mai putine. Aici s-a verificat zona bazinului hidrografic al pârâului Voronet (afluent de dreapta al râului Moldova) – în zona Voronet si amonte, fiind depistati busteni, cioate, resturi de exploatare în zona albiei pârâului Voronet si a afluentilor: pr. Slatioara si pr. Brusturosu – antrenate de viitura din 05-06 august 2007 iar în parchetele de exploatare aferente partizilor contractate în zona, datorita intemperiilor si cailor de acces (scos-apropiat) impracticabile, nu se desfasurau activitati de exploatare masa lemnoasa. În urma viiturii din 05-06 august 2007, au fost afectate (degradate partial) un numar de 3 drumuri forestiere (D.F.. Brusturosu, D.F. Slatioara – administrate de catre R.N.P.- D.S. Suceava – O.S. Gura Humorului si D.F. + comunal Axial Voronet) – pe o lungime totala de cca. 150 m.Din aceasta cauza, întrucât masa lemnoasa exploatata nu poate fi scoasa la drumul auto, se impune reabilitarea acestora. 


Intră acum și în grupul de