Afacerist sucevean ce a cumpărat mașini din Franţa, Austria şi Germania de peste 660.000 de euro într-un an şi le-a vândut în Polonia a fost trimis în judecată pentru evaziune


Intră acum și în grupul de

Un afacerist sucevean care a făcut, timp de un an, afaceri cu mașini în afara României, de peste 660.000 de euro, a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală în formă continuată. El este acuzat că a prejudiciat bugetul de stat cu peste 640.000 de lei.

masina 1

Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, procurorii l-au trimis în judecată pe Ovidiu Vasile Vărătuceanu, care a înființat în luna mai 2009, în comuna Zvoriştea, o firmă ce avea ca activitate principală comerţ cu ridicata nespecializat.

Procurorii suceveni susțin că în perioada iulie 2009 – august 2010 Ovidiu Vasile Vărătuceanu a efectuat tranzacţii intracomunitare fără a înregistra majoritatea operaţiunilor în evidenţele contabile ale societăţii şi fără a le declara, modalitate în care s-a sustras de la plata obligaţiilor fiscale la bugetul de stat, pe care l-a prejudiciat prin neplata impozitului pe profit şi a TVA-ului aferent.

Bărbatul achiziționa autoturisme de la mai multe societăţi din Franţa, Austria şi Germania, pe care ulterior le vindea, cele mai multe în Polonia.

Potrivit sursei citate, bărbatul a cumpărat de la o firmă din Franța 86 de autoturisme, în valoare totală de 562.635 euro, iar de la altă firmă franceză 24 de autovehicule în valoare totală de 164.883 euro.

De asemenea, inculpatul a mai achiziționat de la o firmă din Germania două autovehicule în valoare totală de 18.460 de euro, iar de la o firmă din Austria patru autovehicule în valoare totală de 27.895 euro.

Procurorii susțin că din cele 116 autoturisme cumpărate, 100 au fost vândute în Polonia, unde au fost înmatriculate.

Anchetatorii au mai arătat că din cele 116 tranzacţii intracomunitare declarate şi înregistrate de furnizorii externi din Franţa, Germania şi Austria, firma suceveană nu a înregistrat şi declarat 98 de tranzacţii, în valoare totală de 660.463 euro.

„În sarcina inculpatului s-a reţinut că în calitate de administrator al SC D.C. SRL Zvoriştea, în perioada iulie 2009 – august 2010, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, nu a înregistrat în evidenţele contabile ale societăţii operaţiunile economice constând în achiziţia şi revânzarea a 98 autoturisme din spaţiul intracomunitar, de la societăţi comerciale din Franţa, Germania şi Austria, în valoare totală de 660.463 euro, şi nu le-a declarat (nu a fost completată declaraţia 390), sustrăgându-se în acest mod de la plata obligaţiilor fiscale către bugetul de stat, care a fost prejudiciat cu suma de 640.695 lei, din care 44.326 lei – impozit pe profit şi 596.369 lei – TVA”, se menționează în comunicatul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava.

Sursa citată a precizat că firma şi-a întrerupt activitatea la data de 5 iulie 2010, prin suspendare, pentru o perioadă de 3 ani, după care a intrat sub incidenţa Legii nr. 85/2006, iar în prezent societatea este radiată.

Întrucât anchetatorii nu au identificat bunuri mobile sau imobile aparţinând inculpatului, iar societatea a fost radiată, nu au putut fi luate măsuri asigurătorii. (Mihaela Tcaciuc)


Intră acum și în grupul de