Peste 1.100 de gigacalorimetre de la blocurile din Suceava vor fi înlocuite în acest an


Intră acum și în grupul de

Directorul tehnic al firmei de transport și distribuție a energiei termice Thermonet, Nicolae Frunzaru, a anunțat marți dimineața, în ședința cu președinții asociațiilor de proprietari din municipiul Suceava că peste 1.100 de gigacalorimetre vor fi înlocuite în acest an.

thermonet

Printr-un amplu proiect, Thermonet va schimba în decurs de trei ani toate gigacalorimetre astfel încât sucevenii racordați la sistemul centralizat de termoficare să plătească exact cât consumă.

Nicolae Frunzaru a explicat că în primă fază vor fi selectate 2 scări de bloc din cele 32 avute în vedere în acest an, la final 1.136 de contoare urmând să fie schimbate.

La rândul său, primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat că în acest an municipalitatea alocă un milion de euro pentru investiții în termoficare, schimbarea contoarelor fiind o necesitate având în vedere că în unele cazuri nu s-au făcut nici măcar verificările metrologice.

„Este de datoria Primăriei municipiului Suceava să schimbe aceste contoare. Vrem să ne asigurăm că cetețenii plătesc exact cât consumă”, a declarat Ion Lungu.

De asemenea, Valeriu Iftimie, unul dintre acţionarii Thermonet-ului, a declarat că schimbarea tuturor contoarelor este necesară și pentru se putea trece la etapa următoare, respectiv cea a contorizării individuale.

Întrucât șefii de asociații de proprietari și-au dat acordul pentru schimbarea contoarelor pentru încălzire și apă caldă, în următoarea perioadă Primăria va declanșa procedura de licitație, costurile fiind estimate la 3,7 milioane de lei.

Totodată, în cadrul ședinței cu președinții asociațiilor de proprietari din municipiul Suceava, o altă problemă adusă în discuție pe partea de termoficare a fost cea a pierderilor de pe rețele.

În acest sens, Valeriu Iftimie a susținut că au fost identificate peste 20 de locații unde sunt necesare intervenții în acest an.

„Dacă nu intrăm în reabilitarea rețelelor o să plătim, așa cum facem și acum, din cei 180 de lei pe transport și distribuție, 90 de lei pentru pierderi”, a spus Iftimie.

În această privință, primarul Ion Lungu a spus că sunt necesare circa 50 de milioane de euro, în acest an cei de la Thermonet cerând pentru reparații zece milioane de euro.

„Sper să putem achita câteva milioane de euro, cu sprijin și de la Guvern, pentru a putea interveni în zone vulnerabile de transport-distribuție.

Am convingerea că aceste 50 de milioane de euro vor veni la Suceava, iar într-o perioadă de doi, trei ani să schimbăm în totalitate aceste conducte, în așa fel încât să nu mai fie problema pierderilor pe rețele”, a mai spus Ion Lungu. (Mihaela Tcaciuc)

 

 


Intră acum și în grupul de