23 dintre amendamentele la proiectul de lege privind alegerea Camerei Deputatilor si Senatului


Intră acum și în grupul de

Guvernul a aprobat marti, 23 dintre amendamentele propuse de catre partidele parlamentare la proiectul de lege privind alegerea Camerei Deputatilor si Senatului, asupra caruia Cabinetul Tariceanu îsi va asuma raspunderea, se precizeaza într-un comunicat al Biroului de presa al Guvernului.

Proiectul se refera la introducerea votului uninominal pentru desemnarea deputatilor si a senatorilor în Parlamentul României si a fost aprobat în sedinta de Guvern de saptamâna trecuta.

Majoritatea amendamentelor nu vizeaza aspecte de fond.

Astfel, pentru a usura accesul la sectiile de votare a cât mai multor cetateni care locuiesc în zone izolate, s-a stabilit ca sectiile de votare se pot organiza si în sate sau grupe de sate cu populatie de pâna la 1.000 de locuitori situate la distanta mai mare de 3 km fata de sediul sectiei de votare din resedinta comunei.

La propunerea reprezentantilor minoritatilor nationale Guvernul a acceptat si un amendament referitor la gradul de reprezentare al unei organizatii legal constituite a minoritatii pentru a putea depune liste de candidati. Astfel, aceste organizatii pot depune candidaturi daca prezinta o lista de membri cuprinzând cel putin 15% din numarul total al cetatenilor care la ultimul recensamânt s-au declarat ca apartinând minoritatii respective.

Un alt amendament aprobat se refera la alegerea prin vot uninominal a presedintilor de Consilii Judetene administrative.


Intră acum și în grupul de