Vizita oficiala a presedintelui Bundestag-ului, Norbert Lammert la Palatul Victoria


Intră acum și în grupul de

Premierul Calin Popescu-Tariceanu l-a primit marti, pe presedintele Bundestag-ului, Norbert Lammert, se precizeaza într-un comunicat al Biroului de presa al Guvernului. Cei doi oficiali au trecut în revista o serie de subiecte de interes comun aflate pe agenda bilaterala si europeana. România este preocupata în acest moment de problemele europene, în conditiile în care în cursul lunii viitoare se vor desfasura primele alegeri pentru desemnarea reprezentantilor României în Parlamentul European, a subliniat premierul Calin Popescu-Tariceanu.

În acest context, oficialul german a multumit autoritatilor române pentru sprijinul acordat pe perioada presedintiei germane a UE pentru promovarea Tratatului Constitutional. Totodata el a exprimat disponibilitatea Germaniei de a sprijini România în continuarea parcursului sau european, subliniind faptul ca apreciaza eforturile României de a îndeplini angajamentele asumate în fata UE, dar ca România mai are o serie de obiective de atins.

Pe de alta parte, primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu a precizat ca atentia autoritatilor române se concentreaza, în egala masura, pe absorbtia fondurilor europene. „Ne intereseaza sa reusim o absorbtie cât mai buna a fondurilor europene. Suntem hotarâti sa asiguram o rata ridicata în absorbtia fondurilor structurale si de coeziune, pentru ca acestea vor avea o contributie importanta în asigurarea unei cresteri economice durabile si crearea de noi locuri de munca”, a spus premierul Tariceanu.

Un alt subiect abordat în cadrul întrevederii a fost legat de libera circulatie a fortei de munca. Primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu a subliniat faptul ca România considera ca libera circulatie a fortei de munca este un principiu fundamental al pietei interne ce trebuie respectat pe termen mediu de toate statele membre. „În conditiile în care cetatenii români circula liberi în UE, în calitate de cetateni europeni, este important ca si restrictiile la angajare sa dispara. Acestea încurajeaza munca la negru, situatie pe care dorim sa o evitam pe cât posibil. Guvernul României nu doreste sa încurajeze migratia fortei de munca din România iar prin actiunile pe care le întreprindem cautam solutii de crestere a numarului si a calitatii locurilor de munca din România”, a spus premierul Tariceanu.

Cei doi oficiali s-au declarat multumiti de cooperarea bilaterala. Primul-ministru a subliniat faptul ca România este interesata sa identifice proiecte strategice pe care sa le materializeze împreuna cu Germania în domeniul economic.


Intră acum și în grupul de