Fotbal, Liga I » Steaua a inviat sub comanda „Fiarei”!


Intră acum și în grupul de

Steaua – Otelul Galati  3 – 1

Steaua a renascut! Dica a renascut! Ghencea a revenit la viata! Trei renasteri, una mai importanta ca cealalta. Însa nu „trei” este cifra magica a serii de miercuri, ci 7. Marele si magicul numar sapte al Stelei, Marius Lacatus, a debutat, în sfârsit, pe banca Stelei, formatia la care s-a consacrat ca legenda. Si a facut-o cu o victorie, scor 3-1, în fata Otelului Galati, pe un stadion pe care a marcat nenumarate goluri si în fata unor spectatori care îl iubesc. Si gratie lui iubesc si Steaua.

Fanii au uitat de orice conflict cu patronul lor, era ziua lui Lacatus si nu au vrut sa i-o strice. S-au adunat în numar mare – nu foarte mare, dar e abia începutul –, si au încurajat „Fiara”. Iar Lacatus i-a rasplatit pe suporteri cu un joc rapid, spectaculos si eficient, asa cum nu mai vazusera în acest sezon, asa cum visau. A venit minutul 7, iar, ca si cum ar fi fost scris în stele, magia s-a produs. Dica patrunde în careu, suteaza o data, se opune portarul, suteaza si a doua oara si înscrie. Explozie de bucurie în Ghencea! Dica ridica si el mâinile spre cer si le multumeste celor ce îl privesc cu mândrie: tatal sau si Dobrin.  

În minutul 32, acelasi Dica iese la rampa. Mingea centrata din corner ajunge la el, încerca un sut-centrare în careu, iar Semeghin este luat prin surprindere. Nu mai stie cum sa respinga mai repede, asa ca lasa totul la voia întâmplarii. Însa norocul tine cu cei buni, iar mingea intra în poarta. Era 2-0 pentru Steaua si scorul avea sa ramâna neschimbat pâna la pauza. Otelul parea o victima sigura. Multi se gândeau la înfrângerea suferita de galateni în Stefan cel Mare, 1-6, si sperau ca Steaua sa înscrie tot atâtea goluri. Sau, de ce nu, mai multe. Eventual sapte.

Sperantele sunt rapid împrastiate de un sut senzational al lui Szekely. Lovitura libera de la 35 de metri. Janos îsi aseaza mingea pentru un sut direct, lumea îl crede nebun. Mingea se opreste în vinclul portii lui Zapata. Portarul era batut si uluit de torpila lui Szekely. Era minutul 52 si scorul devenea 2-1. Emotiile apareau în tabara stelista, însa jocul minunat al Stelei ar fi sters orice rezultat. Fie el si de egalitate.

Dica nu e de acord cu acest scenariu si are o sclipire de moment, în minutul 65. Încearca sa dea mingea peste Jelev, în careu, dar bulgarul pune mâna si arbitrul o întinde spre punctul cu var. Executa acelasi Dica, calm, la coltul opus. Reuseste „dubla”, asa cum o facea si la începutul sezonului. Însa acum este un nou început. Alaturi de Lacatus…

Au evoluat echipele:

Steaua: Zapata – Emeghara, Baciu, Rada, Nesu – Nicolita, Ov. Petre, Croitoru (Neaga, 81), Surdu (Lovin, 60) – Dica – Zaharia (Bicfalvi, 84). Antrenor: Marius Lacatus.

Otelul Galati: Kouha – Sârghi, Sg. Costin, Jelev, Semeghin (Labukas, 34) – Szekely, Ad. Ionescu (Gado, 70), Paraschiv, S. Ilie – E. Jula (Iorga , 46), D. Stan. Antrenor: Petre Grigoras.  

Unirea Urziceni – Dinamo  0 – 0

Ce se întâmpla când se întâlneste o echipa cu un stil britanic cu una cu un stil italian?! În orice alt colt de lume în afara de România, spectacolul ar fi garantat. În mioritica Liga a lui Mitica însa, cu totul altfel stau lucrurile, rezultatul fiind urmatorul: în teren – fotbal românesc, iar în afara lui – atmosfera sud-americana.

Aceasta a fost si reteta partidei de la Urziceni, dintre Unirea si Dinamo. Echipa gazda – locul doi în clasament, antrenata de un Dan Petrescu britanic din cap pâna în picioare. Oaspetii – campioni en-titre, condusi de pe banca de un italian atât ca tara natala, cât si ca strategie fotbalistica. Desi combatantele se anuntau ambitioase si în mare forma, cele trei puncte puse în joc nu au mers în nicio directie, fotbalul prestat fiind mai degraba tensionat decât frumos.

Prima repriza a început sub semnul echilibrului. Prima ocazie cu adevarat importanta le-a apartinut „câinilor”. În minutul 19, lansat perfect în careu, Ionel Danciulescu a profitat de plasamentul gresit al lui Bordeanu si a sutat la poarta, însa Bogdan Stelea, în amintirea vremurilor de demult, a facut o parada de zile mari si a înlaturat pericolul. În minutele 30 si 34, si ialomitenii au fost la un pas de a deschide scorul, însa Onofras si Apostol nu au reusit sa introduca balonul în poarta. Cea mai tensionata faza a reprizei si a întregului meci avea sa aiba loc cu doar sase minute înainte de pauza, Gomes fiind eliminat dupa un procedeu de K1 aplicat fix în gâtul nefericitului Bostina. Desi eliminarea a fost cât se poate de just acordata, faultul criminal fiind vizibil chiar si de pe Stamford Bridge, Dan Petrescu avea sa paraseasca nervos terenul, de buna voie si nesilit de nimeni. La doar câteva secunde, tehnicianul Unirii avea sa fie urmat de catre presedintele lui, MM Stoica fiind eliminat pentru proteste de catre tânarul central Istvan Kovacs care, la doar 23 de ani, a arbitrat fara greseala.

Circul avea sa se mute pe durata celor 15 minute de pauza la tribuna oficiala a arenei din Urziceni, conducatorii celor doua combatante schimbându-si cuvinte grele. Daca primul mitan a avut ceva fotbal, zgârcit însa, repriza a doua nu avea sa ofere spectatorilor ialomiteni mai nimic. Decât o eroica Unirea, care a închis jocul si a rezistat foarte bine unei grupari campioane aflate în superioritate numerica. Degeaba însa! Singura ocazie a dinamovistilor s-a consemnat în chiar minutul 46, însa Danciulescu a ratat din nou deschiderea scorului. La poarta cealalta, elevii nervosului „Bursuc” au fost si ei la un pas de a marca, însa C. Petre l-a luat la tinta pe Lobont, cu 12 minute înainte de final. Drept urmare, scorul final de 0-0 este unul cât se poate de just.

Unirea: Stelea – Gomes, Mehmedovic, Epaminonda, Galamaz – Bordeanu, Onofras, Paduretu, Apostol – Bilasco, Mara. Antrenor: Dan Petrescu.

Dinamo: Lobont – Pulhac, Moti, Goian, Stefan Radu – Margaritescu, Bostina, Cristea, Ropotan – Danciulescu, Niculescu.  Antrenor: Walter Zenga.  

Universitatea Craiova – Poli Stiinta Timisoara  2 – 1

Poli Timisoara nu a reusit sa profite de faptul ca Dinamo si Unirea Urziceni s-au încurcat reciproc si sa urce pe locul doi în clasamentul Ligii I, fiind învinsa la Craiova, de Universitatea, cu scorul de 2-1. Antrenorul Nicolo Napoli a obtinut astfel prima sa victorie la cârma echipei din Banie si a scos Universitatea din zona periculoasa a clasamentului, urcând-o de pe locul 17 pe 11.

Costea a deschis scorul pentru gazde, în minutul 10, dupa o faza spectaculoasa, în care a depasit în viteza un adversar si l-a executat pe Popa cu un sut superb. Formatia lui Dusan Uhrin Jr. a reusit sa egaleze în minutul 71, când Gigel Bucur a înscris al 11-lea sau gol în acest sezon, cu o torpila de la 20 de metri, dar scorul final a fost stabilit de Baird, sase minute mai târziu. Wobay a centrat de pe partea stânga, iar Baird a reluat spectaculos, cu capul, aducând a patra victorie pentru Craiova în acest sezon.

Au evoluat echipele:

Universitatea Craiova: Bornescu – Dananae, Stoica, Mitchell, Rose – Barboianu, Saceanu, Prepelita (Gargalie, 69), Velcovici – Tanasa, (Baird, 63), Costea (Wobay, 74). Antrenor: Nicolo Napoli.

Poli Stiinta Timisoara: M. Popa – Stancu, McKain, Radoi, Dancia – Torje (Mansour, 85), Abiodun, Aliuta (A. Karamian, 62), Karamian – Rusic, Bucur (Cristea, 75). Antrenor: Dusan Uhrin jr.  

Ceahlaul Piatra Neamt – Gloria Bistrita 2 – 0

Ceahlaul Piatra Neamt a facut rocada cu Gloria Bistrita în clasamentul Ligii I, trecând pe locul 8, cu 19 puncte, dupa ce a învins chiar formatia ardeleana cu scorul de 2-0. Golurile victoriei nemtenilor au fost marcate de Oprea si Doicaru, acesta din urma aflându-se la primul gol în acest sezon si la al doilea în poarta celor de la Gloria, dupa ce si în sezonul trecut a marcat golul victoriei cu 1-0.

„A fost o victorie muncita, în fata unei echipe care este foarte organizata si puternica”, a declarat antrenorul Viorel Hizo. În minutul 16, Fernandes a centrat prin fata apararii bistritene, iar Mircea Oprea a reluat plasat spre poarta lui Albut, deschizând scorul. Linistea a fost adusa abia în minutul 80, de Doicaru, care a scapat singur, a patruns în careu si, cu toate ca era talonat de un adversar, a reusit sa-l învinga pe portarul Gloriei cu un sut violent. „Ma bucur foarte mult ca am înscris, ma simt din ce în ce mai bine”, a spus Radu Doicaru, la finalul partidei.

Au evoluat echipele:

Ceahlaul: Multescu – Nohai, Vitelaru, Fernandes, Barna – Ayza (Vranjkovic, 62), Hamza, Schumacher, M. Oprea – Golban, V. Frunza (Doicaru, 78). Antrenor: Viorel Hizo

Gloria Bistrita: Albut – Matei, Abrudan, Popa, Sepsi – M. Rus (Bad, 76), Dumitra (Danciu, 61), Pribac (Dobre, 69), Nalati – Tilinca, Câju. Antrenor: Ioan Ovidiu Sabau.  

Poli Iasi – FC Vaslui  0 – 1

Formatia condusa de Dorinel Munteanu a câstigat pentru prima oara derbiul Moldovei cu Poli Iasi. FC Vaslui a obtinut a treia victorie în deplasare din acest sezon, învingând formatia lui Ionut Popa cu 1-0 si egalând astfel pe Dinamo si Poli Timisoara în clasamentul Ligii I.

Unicul gol al partidei a fost marcat de jucatorul din Zimbabwe Mike Temwanjera, care a reluat cu capul, din sase metri, o centrare a lui Dorinel Munteanu. Atacantul a reusit astfel al doilea sau gol în acest sezon. De remarcat faptul ca în ultimele 25 de minute, la oaspeti,  a jucat si Dorian Andronic, fostul junior al Cetatii Suceava.

Au evoluat echipele:

Poli Iasi: Branet – Homei (Mijin, 80), Kalai, Ad. Ilie, Cr. Munteanu – Sfârlea, Naidin, Milea, Paruolo (Buta, 58) – Bâlba, Cernoch (Palimaru, 63); Antrenor: Ionut Popa.

FC Vaslui: Haisan – Apostol, Ivan, Mardare, Balace – Sabou, D. Munteanu – Jovanovic (Zmeu, 88), Ljubinkovic, S. Frunza (Andronic, 65) – Temwanjera. Antrenor: Dorinel Munteanu. 


Intră acum și în grupul de