Peste 90 la suta din apelurile de urgenta 112 nu sunt reale


Intră acum și în grupul de

Un procent de aproximativ 90 la suta din apelurile la numarul unic de urgenta 112 sunt false, fenomen înregistrat la nivelul întregii tari, inclusiv în judetul Suceava. Statisticile Serviciului de Telecomunicatii Speciale (STS) arata ca cele mai multe apeluri false sunt facute de copii si tineri, lucru ce a pus pe gânduri conducerea Serviciului de Telecomunicatii Speciale, care a început o campanie nationala de educare si informare în rândul elevilor din clasele I-XII, referitoare la importanta si utilitatea Numarului Unic de Urgente 112.

Reprezentantii Serviciului de Telecomunicatii Speciale (STS) s-au întâlnit cu conducerile inspectoratelor scolare, cu directorii de scoli si licee, cu responsabilii de proiecte din învatamânt, carora le-au cerut ajutorul în încercarea de limitare a apelurilor false la 112. Pâna acum s-au desfasurat actiuni la care au participat mii de elevi si profesori din judetele 17 judete printre care Bacau si Suceava.  

La nivelul judetului Suceava, Serviciul de Telecomunicatii Speciale a cerut sprijinul Inspectoratului Scolar Judetean Suceava pentru limitarea apelurilor false la 112, astfel ca vineri, reprezentantii STS Suceava s-au întâlnit cu toti reprezentantii cu probleme educative (directorii educativi) carora le-au fost înmânate materiale referitoare la importanta si utilitatea Sistemului  National Unic pentru Apeluri de Urgenta 112. A fost prezentat modul de functionare si mesajul Serviciului de Telecomunicatii Speciale : „La 112 se suna doar atunci când ai cu adevarat o urgenta”.

Inspectoratul Scolar Judetean Suceava a postat pe site-ul ISJ toate aceste materiale pentru toti profesorii din scoli pentru a fi prezentate elevilor.

De la începutul anului s-au primit la 112 un total de 697.479 apeluri, adica 2287 apeluri/zi, adica 1,6 apeluri/minut. Potrivit STS Suceava un procent de 92,65 la suta, adica 646.276 apeluri nu au constituit urgente ( nu vorbea nimeni, apeluri injurioase, numar gresit), si doar un procent de 7, 35 la suta – 51.203 au fost cazuri reale.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

În luna octombrie, total apeluri primite 68.249 din care, cazuri reale 5194.  

IPJ Suceava atrage atentia ca apelarea falsa sau abuziva constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 100 la 500 de lei. Amenintarile cu dispozitive explozive intra sub incidenta legii penale, sunt încadrate la terorism si se pedepsesc cu închisoare de la 3 la 10 ani. 


Intră acum și în grupul de