Anul viitor UPU va primi finantare integrala de la bugetul de stat


Intră acum și în grupul de

Directorul CAS Suceava, Cristina Iordachel a participat zilele trecute, loc la Brasov la seminarul cu tema ,,Asigurarea îndeplinirii standardelor de calitate, necesare dobândirii statutului de contractant al CNAS”, unde au fost prezenti Eugen Nicolaescu – Ministrul Sanatatii, Vasile Ciurchea – Presedintele CNAS si Vasile Cepoi – Director General CNAS.

La seminar presedintii caselor judetene au fost informati ca Ministerul Sanatatii a demarat la nivel national o actiune de evaluare a sistemului de oncologie, urmarindu-se implementarea Registrelor regionale de cancer necesare pentru o buna evidenta a pacientilor de cancer, pentru planificarea serviciilor de sanatate necesare acestora si pentru cresterea transparentei în alocarea resurselor catre acesti pacienti.

În cadrul seminarului, Ministrul Sanatatii a precizat ca din semestrul al doilea al anului viitor vor demara trei programe nationale de screening, care se vor derula pe o perioada de 3 ani, în vederea depistarii cancerului de col uterin, cancerului mamar si cancerului de colon. În prima etapa a programului vor fi evaluate femeile cu risc înalt sa dezvolte boala, depistate în cadrul actualului Program national de evaluare a starii de sanatate pe baza riscogramelor.

Tot anul viitor, se vor înfiinta 50 de cabinete medicale pilot, în mediul rural, cu ajutorul Bancii Mondiale. „Acestea vor asigura servicii de medicina de familie, farmacie, stomatologie si investigatii de laborator. Cabinetele vor avea în mod obligatoriu spatiu pentru recoltarea analizelor si microanalizor, un spatiu destinat medicului stomatolog, spatiu pentru farmacie, dar si spatii de locuit pentru personalul medical care va deservi cabinetul” a precizat Cristina Iordachel dupa ce s-a întors de la seminar. Aceasta a precizat ca fiecare judet, va avea cel putin un astfel de cabinet, urmând sa se stabileasca împreuna cu cei de la Banca Mondiala criteriile obiective pentru desemnarea comunei în care se va înfiinta cabinetul.

Seful CAS Suceava, a mai mentionat ca, în ceea ce priveste bugetul alocat în anul 2008 sistemului de sanatate, Ministrul Sanatatii a precizat ca unitatile si centrele de primire urgente din cadrul spitalelor vor fi platite integral din bugetul de stat, deoarece la aceste serviciile de urgenta se prezinta si persoane neasigurate. De asemenea, Serviciile de Ambulanta vor fi platite într-o anumita proportie, pentru neasigurati, tot din bugetul de stat. Pentru anul viitor se are în vedere preluarea la finantare din bugetul de stat a programelor nationale de sanatate în care intra si persoane neasigurate si care sunt platite în prezent de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.

În discutia cu reprezentantii sistemului sanitar s-a facut referire si la vânzarea cabinetelor medicale, Ministerul Sanatatii având în lucru o noua lege, ce va tine cont de obiectiile facute de Curtea Constitutionala. 


Intră acum și în grupul de